Milan Bandić: Djela govore više od riječi i time sam jedino okupiran

Uoči predstojeće Gradske skupštine Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić održao je tradicionalnu konferenciju za medije na temu “Akti gradonačelnika”.

Bandić je komentirao kritike oporbe kako Generalnim urbanističkim planom pogoduje kriminalnim interesima, poručivši novinarima kako se njegovi suradnici i on osobno isključivo zalažu za razvoj i funkcionalnost Grada, koji to nekima očigledno predstavlja trn u oku.

– Odgovorno tvrdim da je sve usklađeno s procedurom i pozitivnim zakonskim propisima. Dobili smo suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i nadležnih Uprava, a dok smo mi ovdje, dvoje pročelnika u Ministarstvu graditeljstva održavaju posljednji briefing. Ako dobijemo suglasnost, onda s realizacijom urbanističkog plana krećemo još sutra, ako ne – povući ću GUP. Inače, samo Grad Zagreb mora tražiti suglasnost resornog Ministarstva, što je neprikosnoveno pravo jedinica lokalne samouprave da raspolažu svojom imovinom i prostorno-planskom filozofijom, rekao je Bandić te istaknuo kako njegov odnos s HNS-om neće utjecati na odluku Ministarstva graditeljstva.

Sljedeće pitanje dotaknulo se njegove pozicije u trenutnoj koaliciji, ukoliko HDZ odluči da HNS ostaje u Vladi s obzirom na to da se javno zagovarao za ostavku ministrice Divjak.

– Mi podupiremo Vladu u projektima od interesa za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku, a ne sudjelujemo u podjeli fotelja. Moja pozicija je znana i odgovorno tvrdim da poslije predsjednika Tuđmana nema u Hrvatskoj čovjeka koji zna preuzeti rizik, donijeti odluku, napraviti pogrješku i ispraviti je u hodu, osim Milana Bandića, rekao je gradonačelnik te poručio kako su u njegovom interesu, nakon objeručke prihvaćenog prijedloga o financiranju udžbenika, isključivo novi projekti poput Imunološkog zavoda, Dječje bolnice i tračničke veze između Zračne luke i Kvaternikovog trga za koje očekuje razgovor s premijerom prije godišnjih odmora, ali se osobno nije odazvao pozivu koalicijskih partnera na današnji sastanak jer, kako tvrdi, nije dobio dnevni red.

Također, Stranka rada i solidarnosti priprema Strategiju demografske obnove temeljene na iskustvima Grada Zagreba koju namjerava do kraja godine uputiti prema Vladi.

– Projekt na koji sam najviše ponosan je ta multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost Zagreba od koje mogu doći i učiti svi čelnici svjetskih i europskih metropola. Ne retorički, nego i u praksi. Djela govore više od riječi i time sam jedino okupiran, nadodao je Bandić.

Otvorila se tema i današnjeg nestanka vode u većem dijelu Novog Zagreba.

– Jutros između 2 i 3 sata u noći došlo je do puknuća magistralnog cjevovoda u predjelu Novog Zagreba Istok, na magistralcu kojim se opskrbljuje to područje. Kada je došlo do puknuća, djelatnici vodoopskrbe i odvodnje izašli su na teren, zatvorili taj dio cjevovoda i do 8 sati prve smo potrošače spojili natrag na vodoopskrbni sustav Grada Zagreba. Na terenu su od samog jutra i devet autocisterni, a sve vrtiće, zavod za dijalizu i građane koji su zvali, opskrbili smo zdravstveno ispravnom vodom. Trenutno je u tijeku otklanjanje kvara na Sarajevskoj, objasnio je Marin Galijot direktor vodoopskrbe i odvodnje Zagreb te poručio da se građani i dalje mogu javljati te da će im vodoopskrba i odvodnja biti na usluzi.

Naposljetku, Bandić je iskoristio priliku i pozvao medije da ne siju iluzije i paniku jer je riječ o izuzetno ozbiljnom pitanju.