Mesić izgubio spor u slučaju Jurašinović

Sve je počelo kada je francusko-hrvatskom odvjetniku Ivanu Jurašinoviću poručio da bi ga "poslao na liječenje u Vrapče"
stjepan mesić Robert Anić/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava danas je presudio da je Stjepan Mesić ispravno osuđen na domaćem sudu za klevetanje odvjetnika Ivana Jurašinovića, ali je bivšem hrvatskom predsjedniku dao za pravo da u Hrvatskoj nije imao suđenje u razumnom roku.

– Europski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da nije bilo povrede članka 10 Europske povelje o ljudskim pravima koji se odnosi na slobodu izražavanja, priopćio je sud.

Mesić je na sudu u Zagrebu 2011. pravomoćno osuđen za klevetanje i nanošenje duševnih boli francusko-hrvatskom odvjetniku Ivanu Jurašinoviću kojega je “poslao na liječenje u Vrapče”. Morao mu je zbog toga platiti odštetu od 70.000 kuna. Bivši hrvatski predsjednik na to se žalio ESLJP-u rekavši da se koristio figurativnim govorom kako bi naglasio ironiju besmislenih optužbi koje mu je Jurašinović prethodno stavio na teret. Hrvatskom presudom, smatrao je, prekršeno mu je pravo na slobodu izražavanja.

ESLJP je, međutim, presudio da je Mesić pokušao “diskreditirati” odvjetnika Jurašinovića “uvredljivim izjavama” na “drzak i preziran način” i ocijenio da je time “prešao granice prihvatljive kritike”.

Pozadina slučaja

Odšteta Jurašinoviću dosuđena je zbog Mesićeve izjave iz 2006., kad je odvjetniku javno poručio kako bi bilo najbolje da posjeti Vrapče jer tamo mogu pružiti efikasnu pomoć takvim ljudima.

– Neka se prijavi u Vrapče. To je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši liječnici su poznati po efikasnosti, kazao je tada Mesić.

Francuski odvjetnik je, pak, tijekom postupka rekao da ga je Mesićeva izjava uvrijedila i ozbiljno mu narušila ugled u Francuskoj te ga obilježila kao ludog odvjetnika.

Mesić je Jurašinovića proglasio “ludim odvjetnikom” nakon što je on u ime svog klijenta podnio kaznenu prijavu protiv desetak osoba, uključujući Mesića, optužujući ga za ulogu u planiranju atentata na njega u Parizu. Ovi ostali bili su ljudi koji pripadaju hrvatskim mafijaškim krugovima.

Za europske suce, “navodna umiješanost nekog šefa države u pokušaj atentata ili moguća povezanost s organiziranim kriminalom bez sumnje je pitanje od interesa javnosti”.

– Gospodin Mesić je, naravno, imao pravo odgovoriti na takve optužbe i braniti se, što je i učinio odbacujući svaku vezu sa osobom povezanom s organiziranim kriminalom, ali otišao je puno dalje i pokušao diskreditirati odvjetnika Jurašinovića na uvredljiv, drzak i preziran način, složilo se sedam sudaca ESLJP-a.

– Također, napadi visokih dužnosnika države na ugled odvjetnika čineći od njih predmet ismijavanja i poruge kako bi ih se izoliralo i kako bi se uništila njihova vjerodostojnost su često jednako učinkoviti kao prijetnje usmjerene na sprečavanje obavljanja njihovih profesionalnih dužnosti, dodaje sud u obrazloženju presude.

– Stoga je odluka o isplati odštete bila primjerena, tvrde suci.

Hrvatska Mesiću mora isplatiti 2000 eura

Sud također ističe je Mesić u to doba bio predsjednik države te su njegove opaske o Jurašinoviću prenijeli brojni mediji.

– Stoga, bez obzira da li se njegova izjava trebala tumačiti doslovno, kao što je to učinio domaći sud, ili metaforički, kao što je tvrdio Mesić, Sud prihvaća da je to moglo ne samo uništiti Jurašinovićev ugled već i nanijeti štetu njegovom društvenom i privatnom životu, priopćio je sud.

Sud je Mesiću dao za pravo kada tvrdi da mu je bilo povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku, čime je prekršen članak 6.1 Europske povelje o ljudskim pravima te će mu država morati platiti odštetu u iznosu od 2000 eura.

Sudsko vijeće je činilo sedam sudaca na čelu s predsjednikom Péterom Paczolayem iz Mađarske. Među njima je i hrvatska sutkinja Ksenija Turković.

Hrvatska
Ostalo