Međunarodni uspjeh samoborskog trojca s „3D znanstvenom podmornicom“

Josip Oroza, Lovre Stipanović i Martin Sokolović samoborski je trojac koji stoji iza „3D znanstvene podmornice“ koja je svojom atraktivnom prezentacijom na 10. Međunarodnom sajmu inovacija te 3. Svjetskom inovacijskom forumu (IEI & WIIF 2018.), koji se održao od 13. do 15. rujna u Foshanu (NR Kina), izazvala velik interes publike i struke – te na posljetku osvojila zlatno odličje za inovaciju.

Na Sajmu je, očekivano, najviše bilo izloženo domaćih radova kineskih autora, blizu 3000, dok je u međunarodnoj konkurenciji sudjelovalo više od 250 inovacija iz četrdesetak zemalja svijeta. Mlade Samoborce je u realizaciji ove inovacije usmjeravao njihov profesor i mentor Ivan Vlainić u Srednjoj strukovnoj školi Samobor koju su pohađali, a gdje je u školskoj godini 2017./2018. podmornica i napravljena na školskom 3D printeru. Međutim, ovo nije prvo priznanje za njihov kreativan rad. S „3D znanstvenom podmornicom“ mladi su inovatori osvojili zlatnu medalju i na Sajmu inovacija u Nürnbergu, potom zlato u Ženevi na „Salon Geneve 2018“, a u konačnici osvojili su srebrnu medalju u Seulu u Južnoj Koreji.

Inače, Oroza, Stipanović i Sokolović dobitnici su ovogodišnjeg javnog priznanja Zagrebačke županije za svoj inovativan rad i uspjeh koji njime polučuju.