Matica hrvatska u Zaprešiću proslavila prvih 50 godina

Ogranak MH Zaprešić važan je dio povijesti Zaprešića i cijeloga zaprešićkog kraja, ali njegova prisutnost i aktivnost značajni su i danas
193841068_1189534621487965_3890827920696072383_n

Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću proslavio je svoj veliki jubilej, 50. obljetnicu osnutka u dvorani blaženog Alojzija Stepinca župne crkve Sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću. Stjepan Sučić, dugogodišnji potpredsjednik Matice hrvatske, tajnik za ogranke matice te urednik Studentskog lista, prigodnim izlaganjem podsjetio je članove na teške trenutke kojima su se susretali prilikom osnivanja. Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

-Matica je prolazila od osnutka kroz turbulentna razdoblja i članovima nije uvijek bilo lako, ali vjerujem da dolazi vrijeme ponovnog buđenja Matice koja će opet oko sebe okupljati mlade, kulturnjake, jezičare, pisce…-napomenuo je Turk i dodao kako je Ogranak svojom izdavačkom djelatnošću i organiziranjem događanja svakako jedan od glavnih čimbenika kulturnog razvoja i standarda Zaprešića te je istaknuo kako Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću već 50 godina njeguje hrvatski jezik i kulturu.

U povodu jubilarne obljetnice predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću Mirko Ivanjek prisjetio se teških početaka ogranka i prvih dana djelovanja.

-Teško je sažeti razdoblje koje je tako bremenito i bogato, ali valja reći da ono prvo razdoblje kada je osnovana Matica i nije zapravo stigla puno napraviti jer 1971. je bila takva godina da je vrlo brzo došlo do zabrane i raspuštanja ogranka u Zaprešiću. Matica je osnovana 27. svibnja 1971. kada su na izbornoj skupštini izabrali Branka Pilaša za predsjednika ogranka, a Zvonimir Komarica i Marko Veselica bili su predstavnici središnjice- kazao je Ivanjek.

Ogranak MH Zaprešić važan je dio povijesti Zaprešića i cijeloga zaprešićkog kraja, ali njegova prisutnost i aktivnost značajni su i danas. Tako je u planu objavljivanje niza monografija velikih zaprešićkih umjetnika.

-Unatoč pandemiji i dalje pokušavamo biti prisutni, tiskati ono što mislimo da je važno. Tako planiramo ove godine izdati Monografiju posvećenu akademskom kiparu i slikaru Dragutinu Grgasu Belom, koji je i zaprešićku Maticu vodio do kraja svog života te kroz monografije obilježiti značajne ljude koji su zadužili naš kraj- predstavio je Ivanjek planove u ovo izazovno vrijeme.

Događanja
Grad
Hrvatska
Zagrebačka županija
Zaprešić