MARIN ŠTRITOF, načelnik Dubravice: Reforma lokalne uprave mogla bi nas unazaditi

Marinu Štritofu ovo je prvi mandat kao načelnik Općine Dubravica, ali iskustvo koje je donio s pozicija zamjenika pomoglo mu je da brzo uhvati zalet i ostvari visoku razinu realizacije zacrtanih projekata

Na prošlim lokalnim izborima dotadašnji zamjenik načelnika Općine Dubravica Marin Štritof izabran je za načelnika Općine Dubravica. Budući da je godinama prije toga aktivno sudjelovao u kreiranju politike i razvoja općine Dubravica, načelničko mjesto samo mu je otvorilo mogućnost da još odlučnije krene smjerom kojeg si je zacrtao u predizborno vrijeme. A to nije bilo ništa imaginarno, već nastavak kvalitetnih projekata kakvi su se na području općine Dubravica već odrađivali, ali bilo je i nešto novih ideja.

Zanimalo nas je kako bi ocijenio svoj prvi mandat, odnosno protekle tri pol godine.

Mogu se osvrnuti na razdoblje od 2005. godine kad je HDZ dobio povjerenje i preuzeo vlast na području naše općine. Od tada do danas odradili smo mnogo značajnih projekata, a ja sam bio cijelo vrijeme uključen u njihovu izvedbu, pa mi izbor za načelnika nije bio opterećenje već prilika da nastavim s njihovim provođenjem. Ako bi sada analizirao naša predizborna obećanja ispalo bi da je velika većina njih ostvarena, jedan manji dio je u pripremi, a gotovo da nema segmenta u kojem nismo pokrenuli neku inicijativu. Ne mogu izmjeriti u postocima, ali vrlo sam zadovoljan odrađenim i to je dosta blizu onog čemu sam se nadao.

Kako bi ocijenili utjecaj korone na područja općine Dubravica?

Realno je očekivati da su prihodi smanjeni, da se to osjeća i još će se jedno vrijeme osjećati. Naši projekti ipak su nekako odrađeni tijekom godine, ali mislim da su najviše oštećene naše udruge koje tijekom godine nisu imale priliku za rad.

Ima li projekata koji su izravno pogođeni krizom?

Mogli bi reći kako je proširenje groblja bilo u planu za ovu godinu, ali nismo to uspjeli realizirati. Računali smo i na neko uređenje platoa oko kapelice i još neke aktivnosti, ali sad je to odgođeno. Proširit ćemo dio groblja jer nam je to sad potreba, a na čekanju je i uređenje nekih nerazvrstanih cesta jer ove godine nismo mogli osigurati potreban sredstva.

Neki projekti ipak su uspješno realizirani, dovršeni ili započeti novi. Što bi ocijenili kao najveće uspjehe ove godine, a za čime bi sad zažalili?

Željeli smo pokrenuti određeni dio poslovanja na prostoru bivše farme u Dubravici i to nam je uspjelo u jednoj manjoj mjeri. Rekonstrukcija kumrovečke pruge drugi je važan projekt od kojeg su svi nekako bježali, a mi smo rekli da ćemo to ostvariti. Kroz tri godine mnogo je utrošeno vremena i truda da stignemo do ovih rezultata, a rezultat je da imamo odluku Vlade RH da se u obnovu pruge ide, a trenutno se čeka potez Ministarstva vanjskih poslova da s Republikom Slovenijom dogovori uvjete za gradnju na prostoru Slovenije. Jer pruga, to većina zna, jednim svojim dijelom prolazi po teritoriju Republike Slovenije. Spomenut ću i stari župni dvor koji je u visokoj fazi izgrađenosti i vjerujem da će za dvije godine biti u cijelosti dovršen i dijelom otvoren za javnost. Najvrjedniji projekt koji nas čeka u iduće dvije godine je gradnja kanalizacije, a osim toga nadamo se i prilici da osiguramo financije za zgradu kulturno-turističkog centra. Tu očekujemo europska sredstva jer je i projektna dokumentacija financirana tako.

Podsjetit ću da smo mnogo ulagali i u prometnice. Tako smo asfaltirali 2,5 kilometara županijskih cesta, nekoliko kilometara nerazvrstanih cesta smo asfaltirali od čega je samo Vinski put, gdje je dijelom povučen i vodovod, dugačak 1,6 kilometara. U tijeku je i gradnja zgrade javne namjene u kojoj će biti ljekarna, liječnik opće prakse i stomatolog, a na katu poduzetnički inkubator. Uz zgradu planiramo veliki parking za preko 50 automobila, ali to će biti i vrsta multifunkcionalnog prostora koji će poprimiti obrise centralnog trga. Ukupno je to investicija veća od četiri milijuna kuna, a raduje me da za sada sve ide po planu, što znači da bi kroz godinu dana moglo biti njeno otvorenje. Ne trebamo zaboraviti ni energetsku obnovu naše općinske zgrade, za što su ponovno sredstva u iznosu 60 posto bila izvan našeg proračuna i uz pomoć EU fondova i Zagrebačke županije. Ove godine uspjeli smo završiti obnovu Creta Dubravica koji je bio dobrim dijelom oronuo i u lošem stanju. Sada je to ponovno primjeren prostor namijenjen za promatranje naše autohtone biljke rosike. Trebam li za nečim žaliti? Rekao bi da ne trebam, jer ideja imamo, volje imamo, a nadam se da će biti i zdravlja i vremena da to realiziramo.

Proširen je vrtić, uređuje se stari župni dvor, Cret je obnovljen, gradi se nova zgrada javne namjene, neke prometnice su rekonstruirane… Sigurno već sada postoje planovi za 2021. godinu, ali i za cijeli mandat?

Spomenuo sam projekt kulturno-turističkog centra koji će nam biti fokus u narednoj godini, a imamo i projekte za 2,5 kilometara nogostupa od vatrogasnog doma u Bobovcu do granice s općinom Pušća, a druga dionica od crkve u Rozgi do Starine u Kraju Gornjem. To je vrijednost oko osam milijuna kuna i nadamo se velikom dijelu bespovratnih sredstava. Očekuje nas i nastavak uređenja župnog dvora, ali sigurno će se pojaviti i nove ideje i prilike koje ćemo htjeti ugrabiti. Iako nije naš projekt, ali treba spomenuti javni prijevoz koji bi od Nove godine konačno trebao zaživjeti na novim osnovama. Imam informacije da je Meštrović prijevoz već nabavio i neke autobuse, a financiranjem od strane države, županije i dijelom općine, vjerujem da ćemo imati kvalitetan autobusni prijevoz i da nećemo morati svaka dva, tri mjeseca trošiti vrijeme na sastanke i gašenje požara.

Izbori se očekuju u svibnju iduće godine. Planirate li na izbore izlaziti u nekim političkim zajednicama, ili HDZ, čiji ste predsjednik Općinskog odbora ponovno postali prije nekoliko tjedana, nastupa i dalje samostalno?

Prije koji dan održani su unutarstranački izbori i ja sam dobio povjerenje da budem predsjednik OO HDZ-a Dubravica i u ovom mandatu. Malo smo rekonstruirali općinski odbor, dobili smo mladih ljudi, dobili smo žene u našu organizaciju, a nadam se da će spoj mladosti i iskustva dati dodatnu energiju za naredno razdoblje. Na općinskoj razini ionako nema politikantstva, već svi zajedno moramo gledati kako građanima omogućiti kvalitetne uvjete za život i poslovanje. Suradnja je dobra i s oporbom, ne ratujemo s njima nego zajednički pokušavamo pronaći najbolja rješenja. Glede mogućih koalicija, nismo do sad baš imali prostora budući da djeluju samo dvije političke opcije. Ako se za izbore pojavi još netko, mi smo otvoreni za suradnju i spremni na razgovore, a sve s ciljem da ostvarimo projekte i da naši mještani budu zadovoljni.

Kako komentirate najavljene reforme u lokalnoj upravi i samoupravi i mislite da je to dobar smjer?

Ja sam odmah na početku komentirao kako okrupnjavanje općina nije rješenje. Mi smo bili u takvoj situaciji kad je cijeli zaprešićki kraj bio jedna općina Zaprešić, pa znamo kako je to izgledalo. Imamo dovoljno godina da se toga sjećamo, a sve se tijekom godine svodilo na nekoliko kamiona šljunka, drug komunalne infrastrukture nije ni bilo a asfalta je bilo tek mjestimično na važnijim cestama. Tada su se počeli puniti gradovi, a sela su se praznila, jer nismo imali ni vrtić, a ni primjerenu školu. Mladi su odlazili tamo gdje je bila kvaliteta, a danas mi moramo raditi na tome da ih vratimo, da im pokažemo da imamo više prednosti od gradova. Na žalost, brojne populističke priče na raznim portalima kovitlaju prašinu, bacaju se etikete o lokalnim šerifima, a nitko ne zalazi u srž problema. Mnogi koji o tome raspravljaju nisu nikad okusili što znači voditi općinu ili grad.