Marin Štritof: Ključni projekti neće biti otkazani

Štritof podsjeća kako je ovo područje više napredovalo u zadnjih 25 godina kao samostalna općina, nego u 45 godina u drugačijem sustavu lokalnih jedinica

Općina Dubravica ove godine neće obilježavati Dan Općine u obliku kako su to mještani navikli proteklih nekoliko godina. Sve će se obilježiti sjednicom Općinskog vijeća te službenim otvorenjem Creta Dubravica, ali sve u kontroliranim uvjetima i s ograničenim brojem ljudi. I naravno, ako se zadrži dobra epidemiološka slika…

Rekao nam je to načelnik Općine Dubravica Marin Štritof, ali to što će ovo slavlje biti otkazano manja je šteta nego da su neki od ključnih projekata otkazani. To se, srećom, nije dogodilo.

-U tijeku je gradnja javne zgrade koja će krajem iduće godine preuzeti centralno mjesto našeg zdravstva, završili smo višegodišnje aktivnosti oko rekonstrukcije Creta, očekujemo početak radova na odvodnji u sklopu Aglomeracije Kraj Donji, daleko smo došli u nastojanjima za povratak vlaka, dogovorili smo značaja smanjenja cijena za autobusni prijevoz… Mislim da su to vrijedna postignuća, a dovršetkom započetih i onih koji kreću uskoro otvorit ćemo novo poglavlje u razvoju općine Dubravica- rekao je Štritof.

Ovakvi rezultati ne idu na mlin zagovarateljima reformi po kojima bi trebalo ukinuti velik broj općina, gradova, županija. Štritof podsjeća kako je ovo područje više napredovalo u zadnjih 25 godina kao samostalna općina, nego u 45 godina u drugačijem sustavu lokalnih jedinica. Vjeruje kako se uštede mogu i trebaju provesti u brojnim agencijama i javnim poduzećima, a o ukidanju pojedinih općina treba provesti dobre analize. Čak je i korona kriza pokazala da općina može adekvatno odraditi postavljene zadaće, a neke stvari i poboljšati kao u slučaju javnog autobusnog prijevoza.

Svjetlo na kraju ove krize ipak se vidi. Unatoč skorim izborima načelnik Štritof vjeruje da će i iduća Vlada imati sluha za obnovu kumrovečke pruge, da će se moći dovršiti župni dvor, a da će se konačno realizirati i zatvoriti cjelokupna slika vezana uz javni autobusni prijevoz. Na ovaj ili onaj način, ali važno je da svaki prijevoznik bude u jednakoj poziciji prema fondovima, EU, državi, a da se općinski proračuni rasterete tih subvencija.