Mali broj prijavljenih učenika u vrbovečkim osnovnim školama!

Provjerili smo kako će se od ponedjeljka organizirati nastava u vrbovečkim osnovnim školama

Ponovno uvođenje nastave u nižim razredima osnovnih škola u Hrvatskoj od 11. svibnja izazvala je mnoge prijepore u političkim, prosvjetnim, društvenim i javnim krugovima.

Ova će školska godina 2019./20. ostati u lošem sjećanju mnogim učenicima i studentima, prvo zbog štrajka učitelja i profesora u 2019., a zatim radi prekida nastave sredinom ožujka zbog proglašenja epidemije Covida-19 u svim obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj. Posebice će to ostati u negativnom pamćenju kod prvačića u osnovnim školama i kod maturanata u srednjim školama.

Međutim, najveći teret odgovornosti stavljen je u vrijeme epidemije koronavirusa pred roditelje koji bi trebali preuzeti defacto svu odgovornost za svoju djecu koju će poslati na pohađanje nastave od 1. do 4. razreda. Stoga je bilo i za očekivati da će se samo mali broj roditelja odlučiti da njihova djeca ponovo krenu u škole. Očito je da oni nisu mogli ni na koji drugačiji način osigurati da im djeca još mjesec dana provedu u obiteljskom domu prateći nastavu izvođenja na daljinu.

Ravnatelj I. osnovne škole Vrbovec, Žarko Popović je u povodu nastavka pohađanja škole učenika u nižim razredima izjavio:

„Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja izvršili smo sve pripreme kako bi spremno dočekali povratak naših učenica i učenika u školama u Vrbovcu, Banovu, Dijanešu i Preseki. Međutim, iskazan je jako mali interes kod roditelja da svoju djecu šalju na pohađanje nastave u navedene škole, svega njih oko 10-tak. Svjesni smo situacije da su se zabrinuti roditelji rukovodili uputama epidemiologa koji su preporučili ostanak učenika u svojim domovima, ako imaju takve mogućnosti, kako bi i dalje pratili i sudjelovati u radu nastave izvođenja na daljinu. S obzirom na tako mali broj učenika I. osnovna škola neće organizirati prijevoz za učenike.“

Ravnateljica II. osnovne škole Edina Operta je u svezi iste teme navela sljedeće:

„Sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja u proteklom vremenu pripremali smo se za povratak naših učenika razredne nastave u školske klupe u Vrbovcu, Lonjici, Negovcu, Poljani i Poljanskom Lugu. Roditelji su informativno anketirani kako bi prikupili podatke o mogućem broju učenika koji će nastaviti pohađanje nastave u svojim učionicama. Preliminarni podatci ukazuju da su roditelji poslušali upute epidemiologa koji su preporučili ostanak djece/učenika kod kuće ako imaju za to mogućnosti te će većina učenika nastaviti marljivo i strpljivo raditi od kuće prateći nastavu i upute svojih vrijednih učiteljica putem mobitela i televizije. Za sada je iskazan izuzetno mali broj roditelja koji će svoju djecu poslati na pohađanje nastave. Organizaciju i okvirni raspored rada u prijepodnevnoj smjeni objavili smo u Provedbenom planu na mrežnim stranicama škole.“

Poradi ove porazne činjenice da će izuzetno mali broj učenika pohađati nastavu u nižim razredima osnovnih škola, ne samo u vrbovečkim školama nego i na području cijele Hrvatske, postavlja se pitanje oportunosti u ispravnosti takve odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja.