Mali broj novooboljelih ohrabruje pred nastavak treće faze popuštanja

Prvih 10 dana popuštanja mjera prolaze bez većeg rasta broja oboljelih osoba što nas ohrabruje u nastavku popuštanja mjera u trećoj fazi, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Luka Stanzl/PIXSELL

Prvih 10 dana popuštanja mjera prolaze bez većeg rasta broja oboljelih osoba što nas ohrabruje u nastavku popuštanja mjera u trećoj fazi, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Inspekcije civilne zaštite tijekom prve dvije faze popuštanja mjera do 4. svibnja obavile su nadzor 48.600 poslovnih subjekata i javnih prostora, dok je samo 5. svibnja provedeno 17.175 takvih nadzora. Izdano je 234 upozorenja, a uglavnom je riječ o nepoštivanju mjera fizičkog razmaka i nekorištenja zaštitne opreme, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

-U proteklom razdoblju izdano je oko 600 odluka kojima su realizirani zaključci Vlade vezani za prve dvije faze popuštanja. U međuvremenu su demobilizirana 32 objekta koja su prethodno stavljena u funkciju karantene, a trenutno je aktivno 15 takvih objekata. Budući da nema potrebe za dodatnim zdravstvenim kapacitetima, demobilizirano je svih šest objekata za tu svrhu- kazao je.

Božinović je izvijestio da je od 4. svibnja Državna intervencijska postrojba civilne zaštite započela s procesom raspremanja i transportiranja opreme u skladišta civilne zaštite. Također, u odnosu na prošli tjedan izvršeno je 276 repatrijacija te da je dosad ukupno repatrirano 2076 hrvatskih državljana.

U ovom trenutku je angažiranih 13.360 pripadnika snaga sustava civilne zaštite, zaključio je Božinović.