Lokalnim čelnicima do 100 tisuća kuna kazne za onečišćeni zrak

Hrvatskom saboru predstavljene su izmjene Zakona o zaštiti zraka
zrak zagađenje

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat rekao je u Hrvatskom saboru da će izmjenama Zakona o zaštiti zraka lokalne jedinice biti odgovorne provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja zraka, a ako ih ne budu provodile, plaćat će kaznu do 100 tisuća kuna.

– Lokalna uprava morat će sastavljati akcijske planove za poboljšanje kvalitete zraka i provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja, a ako to ne učini, odgovorne osobe plaćati će kaznu od 50 do 100 tisuća kuna, kazao je Horvat predstavljajući tekst Zakona.

Takvom kaznom kaznit će se i svi ostali dionici ugrađeni u akcijski plan koji ne provode mjere, primjerice čelnik Hrvatskih cesta ako je neka mjera bila vezana za izgradnju određene ceste, pojasnio je.

Najbitnija izmjena je što će Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja davati mišljenje o prihvatljivosti akcijskih planova, a financijska sredstva za provođenje mjera za čišći zrak osim lokalne jedinice u proračunima morat će osigurati i svi čimbenici navedeni u akcijskom planu.

Saborski zastupnici uglavnom su podržali zakonske izmjene radi očuvanja zdravlja građana i njihova prava na čisti zrak.

Hrvatska
Politika