Liječnici u ruralnim sredinama plaćat će nižu najamninu od one u gradovima

Skupština Zagrebačke županije donijela je godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prošlu godinu.

Prema tom izvršenju ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 655.942.799,99 kuna i ispunjeni su na razini 96,3 posto plana, dok su ukupni rashodi bili 617.084.790,69 kuna. U istom razdoblju u izvornom proračunu ostvareni su prihodi od 347.235.406,60 kuna, odnosno 97,1 posto od plana te rashodi od 329.809.615,12 kuna.

Manja najamnina poslovnih prostora u ruralnim sredinama

Zbog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Županijska skupština donijela je kriterije po kojima će se određivati zakupnina kod davanja u zakup poslovnih prostora Doma zdravlja Zagrebačke županije. Zakupnina će se utvrđivati prema površini poslovnog prostora, zoni u kojoj se nalazi, starosti objekta i prema tome koriste li ordinaciju jedan ili dva zakupca. Svaki od kriterija ima svoj koeficijent te će ukupnu cijenu zakupnine činiti njihov umnožak.

-Kreirajući kriterije za zakup vodili smo se činjenicom da je u ruralnim područjima sve teže dobiti liječnika jer ima daleko manje pacijenata od gradskih sredina i stoga će oni plaćati znatno nižu najamninu od one u gradovima- rekao je župan Stjepan Kožić.

Jedino Dom zdravlja poslovao negativno

Na sjednici Skupštine primljena su na znanje izvješća o radu trgovačkih društava, zavoda, ustanova i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija. 

Iz priloženih izvješća bilo je vidljivo kako su svi poslovali pozitivno, osim Doma zdravlja Zagrebačke županije koji je morao iz vlastitih sredstava financirati troškove specijalizacije 17 liječnika s obzirom na to da je kasnila uplata ugovorenih sredstava.