Sudionici iz svih krajeva Hrvatske

KUD OSS Posavski Bregi nastavio lijepu tradiciju; Smotra muških pjevačkih skupina još jednom oduševila

Sudionici smotre su muške pjevačke skupine koji se amaterski bave čuvanjem starinskih pjesama svojega užeg zavičaja te načina njihova izvođenja
20231125_195300

U suradnji KUD-a „Ogranak seljačke sloge” Posavski Bregi i Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta održana je 22. Smotra muških pjevačkih skupine Hrvatske.

Sudionici smotre su muške pjevačke skupine koji se amaterski bave čuvanjem starinskih pjesama svojega užeg zavičaja te načina njihova izvođenja, a svake godine nastupa desetak muških pjevačkih skupina iz različitih krajeva Hrvatske. Ove godine na smotri su sudjelovali; KUD Prigorje Križevci, KUD Obreška Donja Obreška, MPS Zavičaj Pakoštane, KUD San Marino Lopar, MPS Baće iz Bošnjaka, KUD Berislavić Novi Grad, MPS Sinovi atara Zagreb, KUD Orljava Pleternica, KUD Graničar Cvitović, KUD Srce Zagore Kaštel Gomilica i Pučki pivači “Sveta Cecilija” Kaštel Lukšić

-Održavanjem ovakvog tipa Smotre pridonosimo očuvanju muškog pjevanja u svim dijelovima Lijepe naše, kojeg je na žalost u svim krajevima iz dana u dan sve manje. Tako, doprinosimo da se starinski napjevi prenose iz starije generacije na mlađe. Također nam je cilj popularizirati muško pjevanje, potaknuti na istraživanje muških napjeva pojedince i KUD-ove, kao i sačuvati od zaborava ono što je već dijelom narodne baštine pojedinog kraja- poručuju iz KUD-a OSS Posavski Bregi.

KUD Ogranak seljačke sloge Posavski Bregi kao organizator od prvog dana surađuje s najeminentnijim stručnjacima na polju vokalne tradicijske glazbe. Stručni odbor smotre sačinjavali su tako Ivan Ivo Ivančan i Joško Ćaleta. Svake godine se izdaje i popratni materijal smotre u obliku knjižice, gdje se mogu naći sve informacije vezane uz smotru, te gostujuće skupine.

Smotru je otvorio predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herček. Nakon službenog dijela smotre u društvenom domu u Posavskim Bregima održan je domjenak za sve sudionike smotre, uz odličnu atmosferu druženje je potrajalo dugo u noć.

Događanja
Ivanić-Grad