Krajem listopada započinje inkluzivna škola pčelarstva

U tijeku su upisi

U Sveučilišnom kampusu Borongaj krajem listopada počinje inkluzivna škola pčelarstva, a u tijeku su upisi na nastavu koja će se održavati u skladu s epidemiološkim pravilima.

Teoretski dio programa se organizira tijekom zimskih mjeseci, a u proljeće, kada je moguće otvarati košnice, preselit će se na školski pčelinjak na Kampusu. Škola se odvija jednom tjedno od 17 do 20 sati.

Pčelarska škola podučava osnovno znanje sistematike pčela, anatomije, biologije, fiziologije pčela i pčelinje zajednice. Tu su i tehnologije pčelarenja, proizvodnja, kvaliteta, obrada i skladištenje pčelinjih proizvoda: meda, peluda, propolisa, voska, matične mliječi i pčelinjeg otrova. Obuhvaćene su solitarne pčele, njihova važnost i uloga u oprašivanju, te ekološko pčelarenje i zakonska regulativa. Bolesti pčela te njihovo prepoznavanje i suzbijanje je važan dio obuke u pčelarskoj školi. Praktična nastava se provodi na pčelinjaku.

Pčelinjak je smješten na poligonu za biološke pokuse Sveučilišnog kampusa Borongaj. Polaznici koji nemaju svoje pčele mogu zadužiti košnicu za koju se brinu, uz pomoć pčelara i nastavnika cijelu godinu kako bi savladali osnovne vještine rada s pčelama, specifične za dio godine. Pčelinjak je prilagođen za inkluzivni rad osobama s invaliditetom u suradnji s profesorima s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.

– U školu pozivamo iskusne i manje iskusne pčelare te osobe koje do sada nemaju pčelarskog iskustva, a željele bi se baviti pčelarstvom ili one koji se žele upoznati s pčelama. Posebno ističemo da je škola prilagođena i osobama s invaliditetom, kojima je prilagođen pristup dvorani i pčelinjaku, poručili su organizatori.

Napominju kako za uvjerenje o osposobljenosti za zvanje pčelar potrebno je pohađati školu i položiti ispit propisanim oblikom Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Pčelarsku školu organiziraju pčelarske udruge Pčelinjak, Propolis, Ulište, Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), a u suradnji sa Srednjom školom Bedekovčina, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Fakultetom prometnih znanosti.