Kožić okrenuo leđa Beljaku i ostavio HSS bez ijedne županije

Po prvi put od 2001. da je HSS ostao bez ijednog župana. Odlukom aktualnog župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića da u subotu formira istoimenu nezavisnu listu jasno je dano do znanja da se s politikom aktualnog predsjednika HSS-a Krešom Beljakom ne slaže ‘najjači’ HSS-ovac u državi.

Informacija je izašla u javnost netom nakon Sabora HSS-a na kojemu je došlo do zaokreta u politici stranke. Odlukom većine HSS se odredio kao republikanska, progresivna i zelena stranka, a tako odbacivši dobar dio svoje tradicije i konzervativne tekovine. Koliko je ovo bio mudar potez pokazat će izbori, ali očito je sam zaokret izazvao velike turbulencije u HSS-u. Prema trenutačnim informacijama Kožić će za sobom povući veliki dio, ako ne i većinu HSS-ovih zastupnika u Županijskoj skupštini. Ovo će dodatno fragmentirati oporbu u kojoj se HSS našao nakon preslagivanja u skupštini koje je rezultiralo formiranjem nove većine s HDZ-om na čelu. Ovdje se otvara pitanje i mogućnost za rastom te iste većine jer nije nepoznato da između aktualnog Župana i HDZ-a Zagrebačke županije postoji kvalitetna suradnja.

Ovaj potez uvelike je naštetio HSS-u koji je jedva opstao kao parlamentarna stranka nakon rušenja Hrga i posljedičnog mijenjanja partnera tj. koalicije s SDP-om. Odlaskom osobe koja bez ikakvog pretjerivanja personificirala upravljanje Zagrebačkom županijom nije samo poslana politička poruka HSS-u Kreše Beljaka, već i građanima da se u HSS dogodila promjena s kojom se njihov župan nimalo ne slaže.