Potpisan koalicijski sporazum

Koalicija je sklopljena; Fokus, IDS, Reformisti i PGS zajedno na predstojećim izborima

Predsjednik Fokusa očekuje najmanje šest do osam mandata te poručuje da bez njih neće biti moguće formirati buduću Vladu
Samobor: Stranke Fokus, IDS, Reformisti i PGS potpisali koalicijski sporazum Zeljko Hladika/PIXSELL

Stranke Fokus, Istarski demokratski sabor, Narodna stranka – reformisti i Primorsko goranski savez potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne i europske izbore u Hrvatskoj sljedeće godine. Njihovi predsjednici Davor Nađi, Dalibor Paus, Radimir Čačić i Darijo Vasilić istaknuli su kako se kandidiraju protiv HDZ-a te da nakon izbora neće sudjelovati u vladi s HDZ-om, iako Čačić ne odbacuje mogućnost podrške manjinskoj vladi.

Predsjednik Narodne stranke – reformisti Radimir Čačić ocijenio je da nakon parlamentarnih izbora možda neće biti moguće formirati većinsku vladu.

-Manjinska bi vlada, po mom osobnom sudu, bila jako zdrava za Hrvatsku jer je previše ‘bahatluka’ i zloupotrebe vlasti u ovoj zemlji- odgovorio je Čačić upitan jesu li spremni iz parlamenta podržati manjinsku HDZ-ovu vladu ako toj stranci do većine bude nedostajalo nekoliko mandata.

-Mi nećemo sudjelovati u vladi HDZ-a, to je konsenzus naših stranaka, a kako će završiti izbori to ćemo vidjeti- kazao je.

Što se tiče ostalih stranaka, HNS i HSLS nisu stranke s kojima novooformljena koalicija može razgovarati o parlamentarnim izborima, no otvoreni su za suradnji na izborima za Europski parlament jer te stanke također pripadaju grupaciji liberalnih europskih stranka, rekao je Čačić.

-U koaliciju su dobrodošli svi koji s nama dijele vrijednosti, koji su spremni raditi na tome da Hrvatska postane bolja zemlja i da se smijeni ova vlast- kazao je predsjednik Fokusa Davor Nađi.

Istaknuo je da njihovi gradonačelnici i načelnici postižu odlične rezultate na lokalnoj razini te ih žele implementirati na nacionalnoj.

-Želimo implementirati niže poreze, politiku decentralizacije, velike infrastrukturne projekte, a to ne možemo ostvariti s ovako nesposobnom i korumpiranom vlašću- kazao je Nađi.

Postoje brojni primjeri u Europi koji dokazuju da je država razvijenija što je više decentralizirana, naglasio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

-Uspješne europske zemlje spustile su niz ovlasti na nižu, lokalnu razinu kako bi pružile građanima ono što im treba. Projekti koji se kod nas provode ovisni su o dobroj volji centralne vlasti, što ona često koristi kao metodu ucjene prema lokalnoj vlasti kako ne bi govorili ono što ne želi čuti- kazao je.

Dodaje kako je među prioritetima koalicije četiriju stranaka je i porezno rasterećenje rada.

-Sva mjerenja pokazuju da IDS i PGS u osmoj izbornoj jedinici imaju sigurna tri mandata, a borimo se i za četvrti- rekao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

Predsjednik Fokusa očekuje najmanje šest do osam mandata te poručuje da bez njih neće biti moguće formirati buduću Vladu.

Hrvatska
Politika