KALVARIJA JE ZAVRŠILA – Ivaplin je otplatio i posljednju ratu dugovanja iz predstečajne nagodbe

Nakon šest godina kalvarije, Ivaplin je izašao iz predstečajnog postupka u koji je tvrtka ušla 2013. godine s ukupnim dugom od 13,6 milijuna kuna, što su u jednakom omjeru vratili sama tvrtka Ivaplin te njezina tri suvlasnika Grad Ivanić-Grad koji je za tu namjenu izdvojio gotovo 3,5 milijuna kuna, Općina Križ nešto više od 2 milijuna kuna, dok je Općina Kloštar Ivanić izdvojila 1,3 milijuna kuna. Kako je krajem ožujka uplaćena posljednja rata dugovanja, medijima su se obratili gradonačelnik Ivanić-Grada i predsjednik Skupštine Ivaplina Javor Bojan Leš, načelnici Općina Križ i Kloštar Ivanić Marko Magdić i Željko Filipović te direktor Dario Ferenčaba.

Nakon lokalnih izbora 2013. godine došlo je do potpune promjene Skupštine društva jer uz novog gradonačelnika Ivanić-Grada, u Skupštinu su ušla i nova dva načelnika Marko Magdić i Željko Filipović, koji su tom prilikom dobili „vrući krumpir“, tvrtku Ivaplin, koja nije imala dogovorenu predstečajnu nagodbu.

-U tom turbulentnom razdoblju u kojem je tvrtki prijetilo preuzimanje od strane drugih tvrtki, velikim naporom Nadzornog odbora i Skupštine dogovorena je predstečajna nagodba, u kojoj tvrtki nije oproštena niti jedna lipa duga- upoznao je prisutne s počecima predstečaja gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš.

-Od prvog dana nove Skupštine društva tvrtka je poslovala pozitivno, dok je do tada poslovala negativno. To je vrlo važno za naglasiti. Razdoblje nije bilo nimalo lako, bilo je izuzetno turbulentno. Promijenili smo sedam Uprava u tom razdoblju, prošli smo sito i rešeto, no danas smo u poziciji da nikom nismo ništa dužni te da imamo zdravu firmu- naglasio je gradonačelnik Leš.

Svi suvlasnici prihvatili su takvu predstečajnu nagodbu, koja je završila prije gotovo tri mjeseca.

-2013. nije bilo lako do danas izdvajati u našim proračunima sredstva koja su bila možda svrsishodnija za rješavanje nekih infrastrukturnih problema, no preuzeli smo tu odgovornost, kako bi spasili društvo da danas možemo reći kako imamo likvidnu tvrtku pred kojom su novi izazovi. Nikog ne prozivamo, no neke su stvari egzaktne i činjenične te upućuju na politički konsenzus na dobrobit tvrtke i svih njezinih korisnika- poručio je načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Načelnik Općine Kloštar Ivanić, Željko Filipović istaknuo je kako je napravljen jako dobar posao, zahvaljujući dogovorima svih strana, koje mogu zajedno surađivati na dobrobit svojih lokalnih zajednica.

Uz sve nedaće koje je imalo ovo Trgovačko društvo ono je u ovih šest godina djelovalo sve ove godine, u kojima je u posljednjih deset godina od izdvajanja od Ivakopa, zamijenjeno 71 kilometar postojeće dotrajale mreže, ali je i uloženo i u izgradnju pet kilometara nove plinske mreže.

-Prema Ivaplinu se prilikom izlaska iz Ivakopa ponijelo maćehinski, radi čega je društvo svoje poslovanje započelo u minusu te nije moglo izvršavati svoje obaveze što je na koncu i dovelo do gomilanja dugova i otvaranja predstečajne nagodbe. U tom procesu tvrtka je imala veliku podršku svih strana, na čemu vam se zahvaljujem- kazao je sadašnji direktor Ivaplina, Dario Ferenčaba, koji je direktorom tvrtke imenovan u lipnju prošle godine.

Pred novom mladom i stručnom Upravom brojna su poslovna iskušenja koja između ostaloga uključuju povećanje broja potrošača.