Kako su tkali naši stari, upoznajte na novoj izložbi Udruge Ženske ruke

Izložba "Od sjemenke lana do platna" otvara se u petak u prostorijama Galerije Križ s početkom u 19 sati

Program obilježavanja Dana općine Križ, ove će godine dodatno obogatiti izložba Udruge Ženske ruke pod nazivom “Od sjemenke lana do platna”. Izložba je nastala u sklopu projekta “Spoj prošlosti i budućnosti u umijeću izrade tepiha recikliranjem tekstila”, a osmišljena je s ciljem upoznavanja javnosti s jedinstvenim segmentom nematerijalne kulturne baštine – naime, tkanju na tkalačkom stanu. U te je svrhe angažirana priznata tkalja Nevenka Radočaj koja će okupljenima prezentirati proces nastanka lanenog platna na ručno izrađenim drvenim pomagalima, od izrade konca iz sjemenki pa sve do samog tkanja, kako su to onomad radile naše bake.

Kroz ovaj projekt, ali i u samoj ideji Udruge, vrijedne članice spajaju ekološku osviještenost s njegovanjem kulturne baštine, a kroz svoje aktivnosti iz odbačenih tekstilnih predmeta izrađuju nove proizvode poput krpara i time ujedno sprječavaju nastanak nepotrebnog otpada.

Izložba “Od sjemenke lana do platna” otvara se u petak u prostorijama Galerije Križ s početkom u 19 sati, a kako su to radili naši stari, zainteresirani mogu, također pogledati i tijekom nadolazećeg vikenda.