Kada kreću radovi na Aglomeraciji Zaprešić?

Ovaj zahvat treba obuhvatiti 141 km izgradnje, rekonstrukcije i sanacije kanalizacije, 2,5 km novog vodovoda i više od 13.000 novih priključaka na kanalizaciju

Prije nekoliko mjeseci u Zaprešiću je potpisan ugovor za provedbu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić. Ovaj zahvat treba obuhvatiti 141 km izgradnje, rekonstrukcije i sanacije kanalizacije, 2,5 km novog vodovoda i više od 13.000 novih priključaka na kanalizaciju. Uz to, obavit će se rekonstrukcija i dogradnja postojećeg pročistača na II. I III. Stupanj pročišćavanja, a vrijednost je procijenjena na gotovo 700 milijuna kuna od čega će više od 70 posto biti pokriveno sredstvima EU. Pitali smo direktora zaprešićkog komunalnog poduzeća Željka Majcena kada se očekuje početak radova.

-Radovi su započeli odmah po potpisivanju ugovora. Naravno, velik dio radova neće biti vidljiv građanima jer treba riješiti papirologiju i natječaje. Natječaj za radove već smo raspisali prije nekoliko mjeseci, ali smo ga poništili jer su ponuđene cijene bile puno iznad planirani. Na ponovljenom natječaju dobili smo istovjetnu ponudu koju sada usklađujemo s Hrvatskim vodama i službama u EU koje moraju odobriti te razlike koje su se dogodile na tržištu građevinskih usluga i materijala. Kako sada stvari stoje, izgledno je da bi ugovor s izvođačem mogao biti potpisan do kraja ove godine, a radovi bi trebali početi unutar mjesec dana od potpisa ugovora, rekao je Majcen.

Dodao je kako se radi ovih ulaganja ne očekuju povećanja cijena komunalnih usluga, a sredstva koja se trebaju uložiti pokrile bi općine zaprešićkog kraja i Grad Zaprešić.

-Aglomeracije koje su već prošle ovaj korak povećavale su cijenu korisnicima, naši vlasnici su mišljenja da to ne treba biti teret građana, dobre vijesti za korisnike usluga istaknuo je Majcen.

Dodao je kako cijene komunalnih usluga Zaprešić d.o.o. i Vodovod i odvodnja Zaprešić d.o.o. nisu godina povećavane, a zadnja korekcija bila je prije nekoliko godina kad je umanjena naknada za razvoj.