Junaci današnjeg vremena

Jedan od onih koji je prebolio bolest uzrokovanu koronavirusom je i Ivan Vinojčić iz Brckovljana, koji je uputio zahvalu svima koji su se brinuli za njega u tim teškim trenucima

Igor Kralj/PIXSELL

U posljednjih godinu i pol dana živimo u novom normalnom. Borba s virusom COVIDA-19 postala je naša svakodnevica. Jedan od onih koji je prebolio ovu opaku bolest je i Ivan Vinojčić iz Brckovljana.

Iako se 16. travnja cjepivo prvom dozom cjepiva, dva dana kasnije dobio je visoku temperaturu, a osjetio je i bolove u mišićima i malaksalo stanje organizma. Prvotno je pomislio kako je to reakcija na cjepivo, te da će simptomi brzo proći. No, kako ni nakon tjedan dana nije uspio spustiti temperaturu koja se kretala od 38,4 do 39,6 stupnjeva otišao je na Hitnu u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević gdje ga je dr. Močibob Loris, zaprimio na Zavod za akutne respiratorne infekcije (I odjel).

-Nakon tri dana liječenja s lijekovima i kisikom došlo je do respiratornog pogoršanja mog zdravstvenog stanja u vidu nemogućnosti disanja, nedostatka zraka u organizmu i prosto rečeno gušenja. Medicinsko osoblje reagira jako brzo i stavlja me na poseban uređaj uz maksimalan protok kisika od 60 litara po minuti, te nakon tri dana dolazi do poboljšanja stanja i laganog oporavka i smanjenja protoka kisika na 40 litara/minuti, a nakon jednog dana vraćam se na standardni protok kisika od 25 litara/minuta, i tako svaki dan na manji protok do potpunog oporavka 5. svibnja kada sam isključen s kisika, da bi dva dana kasnije bio otpušten iz bolnice- navodi gospodin Ivan, koji se ovim putem zahvaljuje cijelom medicinskom osoblju.

-Ovim putem želio bih se zahvaliti medicinskom osoblju Klinike za Infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Zavodu za akutne respiratorne infekcije (I odjel) na čelu s pročelnikom odjela doc.dr.sr. Rok Čivljak, dr. med. koji je svakodnevno dolazio u vizite izvan radnog vremena i pružao potporu svima koji su bili hospitalizirani, odjelnim liječnicama Eva Huljev dr. med., prim dr.sc.Marta Perović Mihanović dr.med., i Vanji Romih Pintar dr. med., koje su također svakodnevno dolazile i profesionalnom i ljudskom brigom brinule o pacijentima (kao da smo njihova djeca, iako smo većina stariji od njih), te odgovarale na naše upite i savjetovale nas kako što lakše preboljeti i prebroditi teškoće koje nam je zadala bolest novog vremena. Također, zahvaljujem se svim spremačicama koje su naš prostor održavala po visokim kriterijima čistoće. Posebno se zahvaljujem medicinskim sestrama i tehničarima koji su 24 sata bili s nama u jako teškim uvjetima , brižni, uljudni, skromni, požrtvovni, uvijek dostupni. Rade obučeni u odjela iz kojih im se vidi samo jedan dio lica i oči, tako da ih ako bi danas prošao kraj njih ne bi poznao- ističe Ivan Vinojčić, te poručuje kako su upravo ove osobe junaci našeg doba.

-Velika Vam i neizmjerna HVALA na svemu učinjenom i datom jer je to puno više nego što Vam nalaže struka i Hipokratova zakletva, jer Vaša ljudskost, dobrota, mirnoća, požrtvovnost i snaga koju imate je više od svega što čovjek može i treba pružiti i zato ste Vi svi gore nabrojani Junaci današnjeg vremena. Neizmjerna Vam Hvala i samo nastavite tako- zaključuje Ivan Vinojčić.