Josip Vitez: Vrbovec će navijati za prijatelje iz Ždralova!

Postignuta suradnja između Vrbovca i Mladosti iz Ždralova, ako preko kvalifikacija izbori ulazak u 2. HNL, da jesenski dio igra na vrbovečkom Gradskom stadionu izazvala je znatiželju i potporu u vrbovečkoj sportskoj javnosti

Postignuta suradnja između Vrbovca i Mladosti iz Ždralova, ako preko kvalifikacija izbori ulazak u 2. HNL, da jesenski dio igra na vrbovečkom Gradskom stadionu izazvala je znatiželju i potporu u vrbovečkoj sportskoj javnosti. To je naročito odjeknulo kod poznatog vrbovečkog sportskog djelatnika Josipa Viteza koji je svoje mladenaštvo proživio upravo u bjelovarskom kraju.

Stoga je Vitez i bio najmjerodavniji da prokomentira postignutu suradnju na relaciji Vrbovec – Ždralovi.

-Pozdravljam odluku mojeg kluba Vrbovca što je postignut sporazum s Mladosti iz Ždralova kojom se omogućuje, ako prođe kvalifikacije, da domaće utakmice igra na Gradskom stadionu u Vrbovcu. To je zapravo i logičan potez Uprave predvođene predsjednikom Matom Jelićem jer je to nastavak suradnje prijateljskih klubova, a sportskim prijateljima treba pomoći kada im je to potrebno. Vrbovec i Mladost godinama igraju prijateljske utakmice i tako samo učvršćuju prijateljske veze koje su započete još u prošlom stoljeću- kaže nam Vitez, prisjetivši se sezone 1987./88. kada su Vrbovčani bili u sličnoj situaciji.

-I mi smo bili u sličnoj situaciji u prvenstvu 1987./88. i tada su nam u susret izašli križevački Čelik i dugoselsko Jedinstvo na čijim smo igralištima i igrali kao domaćini. U isto vrijeme smo ulagali velike napore da što prije renoviramo igralište i sportske objekte na Sajmištu, što smo i uspjeli u drugom dijelu proljetnog dijela sezone. Tako smo zadnjih par domaćih utakmica igrali u Vrbovcu i proslavili osvajanje Regionalne zagrebačke lige ispred glavnog konkurenta Vrapča iz Zagreba. Međutim, imali smo i veliku potporu stotinjak vrbovečkih najvjernijih navijača koji su pohodili na utakmice u Križevce i Dugo Selo pa smo igrali takoreći pred domaćim ambijentom. Ovdje moram naglasiti da smo imali i veliku navijačku podršku i križevačkih i dugoselskih gledatelja koji su zdušno navijali za momčad PIK Vrbovca- priča nam dalje Vitez.

Naš sugovornik vjeruje kako će Mladost uspješno okončati kvalifikacije i da će se ponovo u Vrbovcu igrati drugoligaški nogomet.

-Vrbovčani će navijati za naše prijatelje iz Ždralova koji će se moći osjećati kao da igraju kod kuće. Time će i Vrbovec ući u klupsku povijest Mladosti kao što su u našu ušli Križevci i Dugo Selo. Osim toga zaljubljenici u nogomet ne samo iz Vrbovca nego i iz okolice moći će nakon 20 godina gledati drugoligaški nogomet i vidjeti neke nove nadarene „nogometne klince“- ističe Josip Vitez, kojeg veseli spoznaja da se energetska obnova Gradskog stadiona približava svojem kraju te da su uređeni sportski objekti, dok je održavanje travnjaka na prvoligaškom nivou.

-Dugo sam u klubu, ali se ne sjećam da je glavno igralište ikada bolje izgledalo. Očito da su klupske aktivnosti u vrijeme epidemije koronavirusa maksimalno iskorištene za uređenje travnjaka čime smo još više podigli razinu i kompletnog sportskog zdanja na Sajmištu. Svaka Uprava je na svoj način doprinosila razvoju kluba, a ova će na čelu s predsjednikom Matom Jelićem biti zapamćena po energetskoj obnovi i ispunjavanju infrastrukturnih kriterija za ponovno igranje utakmica u drugoligaškoj konkurenciji na Gradskom stadionu. Sve u svemu zanimljiva je ovo sportska priča i za sam Grad Vrbovec, koji će uskoro imati sportske drugoligaške potencijale. Time se ponovo otvaraju vrata u narednom razdoblju za odigravanje međunarodnih utakmica na Gradskom stadionu i daljnjem razvoju nogometnog sporta na vrbovečkom području- zaključio je Vitez.

Josip Vitez popularni Gmaz rođen je u 16. ožujka 1952. u mjestu Paljevine, tadašnja općina Čazma. Od treće godine života odrastao je uz baku i djedu u Gudovcu gdje je završio osnovnu školu. Maturirao je 19770. u Školi učenika u privredu u Bjelovaru. Nogomet je u gudovačkoj Lasti igrao od 1969. do 1972. U Vrbovec se doselio 1972. gdje se registrirao za NK Petar Zrinski. Iste godine je morao prekinuti nogometnu karijeru zbog zdravstvenih razloga. U MI PIK Vrbovec bio je zaposlen od 1972. do 2004., kad je kao tehnološki višak završio na Zavodu na zapošljavanju, da bi 2017. otišao u mirovini.

Međutim, nije odustao od sporta pa se 1975. uključio u rad tadašnjeg zagrebačkog zonaša PIK Vrbovec. Od tada je klubu obavljao razne dužnosti od blagajnika, domara, tehničkog referenta, šefa osiguranja, službenog predstavnika, trenera pa do sportskog direktora. U klupskom interesu bio je uključen u mnoge dužnosti i uvijek na raspolaganju na dobrobit kluba koji mu je bio iznad svih i na prvom mjestu. Svjedočio je i jednim dijelom svojeg angažmana doprinio da tadašnji PIK Vrbovec iz lokalnog kluba preraste u klub s nacionalnim predznakom koji je 1993. prvi puta izborio ulazak u 2. HNL, a zadnju svoju drugoligašku sezonu odigrao je 2001./02. Prošao je s klubom mnoge pripreme igrača po Istri, Slavoniji, Dalmaciji, Sloveniji, Italiji i Mađarskoj.

Vitez je poslije 30 godina sportskog djelovanja u PIK Vrbovcu proglašen je za sportskog djelatnika Grada Vrbovca za 2004., a od strane Zajednice športskih saveza i udruga Zagrebačke županije dodijeljeno mu je 2005. priznanje za izuzetne zasluge i dostignuća u razvoju i unapređenju sporta. Od Nogometnog saveza Zagrebačke županije primio je 2004. priznanje za izuzetne rezultate za promicanje i pomaganje razvoja nogometa Zagrebačke županije kao i priznanje od Vrbovca povodom proslave 80. obljetnice kluba.

U svojoj sportskoj karijeri našao se i u sudačkoj ulozi, a od 2004. do 2010. obnašao je i dužnost delegata čime je zaokružio svoje bogato sportsko iskustvo. Iskonski i strastveni navijač Vrbovca i splitskog Hajduka koji i dan danas emocionalno doživljava pobjede i poraze braneći ime i boje svojih klubova.

Josip Vitez je najdugovječniji sportski djelatnik u povijesti kluba s 45-godišnjim stažem u kojem je cjelokupni sportski aktivizam bio odrađen na volonterskoj osnovi, bez ikakve naknade. Cijeli život je posvetio nogometu koji mu je ujedno velika ljubav i jedini životni hobi, a trenutno je predsjednik Disciplinske komisije trećeligaša Vrbovca i na poziciji rukovoditelja osiguranja.