Josip Jelavić: Zadovoljni kupci, najveći su promotor naših proizvoda

Šestu godinu za redom u Velikoj Gorici mogu se kupiti mandarine, ali i ostali neretvanski agrumi, koje svakog petka dovozi ekipa ujedinjena u „Neretvansko zlato“. Riječ je o inicijativi poljoprivrednih proizvođača iz Komina (dolina Neretve), o zajedničkom istupu na tržište te plasmanu vlastitih proizvoda.

Antonia Vlahovića i Josipa Jelavića koji su dobro poznati kupcima na ovom kraju posjetili smo danas, na lokaciji kod Kranova Biško na Sisačkoj cesti, gdje prodaju svoje proizvode.

-Mi smo prvi započeli s izravnom prodajom vlastitih proizvoda kupcima diljem Hrvatske. Sve je započelo još 2014. godine u doba krize, tada se ništa nije moglo prodavati veleotkupima, već smo mi odlučili sami pronaći svoje tržište- o samim počecima će Josip, koji je inicirao i pokretanje Facebook stranice Neretvansko zlato.

-Tu smo masovno okupljali ljude koji su tražili naše proizvode. U početku im nismo mogli dostaviti ono što su tražili, pa smo im mandarine slali busevima. Kako je potražnja rasla odlučili smo se izravnu prodaju te smo put naših kupaca krenuli kamionima. Organizirali smo dvije ekipe; jednu je predvodio Antonio, a drugu Ante te smo raspodijelili tržište od Karlovca do Siska- priča nam dalje Josip, dok stalni kupci dolaze po svoju dozu svježih vitamina.

Upravo su zadovoljni kupci, najveći promotor njihovih proizvoda.

-Sada nam se više nije teško probiti, a za naše male OPG-ove, ova izravna prodaja je najbolje rješenje, jer sve ono što proizvedemo uspijemo i prodati, a to je i najvažnije- kaže nam Josip.

Novu sezonu ekipa iz Neretvanskog zlata započela je prošlog tjedna, a kako kažu na ovoj će lokaciji biti svakog petka, sve dok bude mandarina.

-Mandarine su izvrsne kvalitete, no problem je što ih ima dosta manje. Podbacile su ove kasne sorte, zbog čega je i cijena nešto veća nego prošlih godina- ističe Josip.

Bez obzira na to, kupci se vraćaju, jer dobro znaju kakve proizvode nudi ovaj dvojac iz doline Neretve.

-Kupci su više nego zadovoljni i oni najbolje znaju kakve mi proizvode dovozimo. Mi uvijek krećemo drugog tjedna u listopadu, a razlika između ove naše i svake druge mandarine je u tome što je ova sazrela na stablu te nije stavljana u nikakve komore. Kod nas je svaka mandarina isto slatka, a ista je stvar i sa šipkom- kaže nam Josip otkrivajući zanimljiv podatak, kako nema grada u Hrvatskoj u koji nisu ispostavili barem jedan paket svojih proizvoda.