Josip Aladrović: Trendovi poslovne aktivnosti se okreću

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestio je kako se u zadnjih 15-ak dana bilježi pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti te najavio da će u lipnju biti definirana mjera skraćenog radnog vremena

Robert Anić/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestio je kako se u zadnjih 15-ak dana bilježi pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti te najavio da će u lipnju biti definirana mjera skraćenog radnog vremena.

U ožujku i travnju imali smo uzlazni trend nezaposlenosti, u svibnju se trendovi okreću, rekao je Aladrović istaknuvši da je u svibnju zabilježeno povećanje broja zaposlenih za 11.800.

– Trendovi poslovne aktivnosti se okreću, jako je dobro za hrvatsku ekonomiju da zaposlenost raste, a nezaposlenost pada”, rekao je ministar ocijenivši kako je Hrvatska na tržištu rada za sada zadržala ozbiljnu razinu poslovne aktivnosti i pozitivne trendove.

Također je iznio koncept kako će konkretno izgledati mjera skraćenog radnog vremena, koja će biti definirana tijekom lipnja.

– Koncept je da teret dijela rada koji nije efikasan snosi država. U prijevodu, ako poslodavac radi pet dana u tjednu, a ima potrebu za četiri, država bi sufinancirala jedan radni dan, a poslodavac plaće za četiri radna, rekao je.

Detaljnije ćemo definirati mjeru u suradnji sa sindikatima i poslodavcima, za sutra su poslani pozivi na sastanak, očekujemo da će se socijalni partneri odazvati, kazao je Aladrović podsjetivši da je takva mjera i u prethodnim krizama pokazala dobre rezultate.

– Smatramo da je u idućem razdoblju, kada ne možemo ići horizontalno kao što smo išli s mjerama za očuvanje radnih mjesta, to jedan od načina kako možemo očuvati radna mjesta, poslovnu i gospodarsku aktivnost.