JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE: HRT najavio povećanje pristojbe

Cijena nije mijenjana od 2010.

Luka Stanzl/PIXSELL

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb u utorak je najavio da će HRT ove godine izdvojiti skoro 90 milijuna kuna za audiovizualna djela neovisnih proizvođača, a ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac ocijenio je da će se u budućnosti morati korigirati iznos pristojbe.

Ravnatelj AEM-a je, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 o prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade RH, najavio da se uz opće povećanje troškova života može i razmotriti iznos radiotelevizijske pristojbe koja je sada 80 kuna.

-Nije da se planira, ali od 2010. nije došlo do korekcije. Imamo inflatorna kretanja i definitivno je da će se u nekoj budućnosti morati korigirati visina pristojbe- kazao je Popovac naglasivši da je pristojba ujedno i osigurač medijskog pluralizma u Hrvatskoj.

Naglasio je i kako bez HRT-a ne može funkcionirati hrvatsko tržište audiovizualnih djela, nema snimanja ni produkcije, ali ni financiranja lokalnih radijskih i televizijskih postaja.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb je, govoreći o izdvajanjima iz pristojbe, naglasio da od 80 kuna svega 37 kuna ostaje za direktne troškove proizvodnje radijskog i televizijskog programa HRT-a, a da s 12 kuna HRT sufinancira čitavu kreativnu industriju u Hrvatskoj, uključivši i Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Govoreći o otkupu djela audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, tzv. vanjskoj produkciji, ponovio je da HRT poštuje zakonsku odredbu da minimalno 15 posto programskog budžeta mora izdvojiti za audiovizualna djela neovisnih proizvođača.

-Konkretno, ove godine se radi o skoro 90 milijuna kuna koje će HRT uložiti u nezavisnu kreativnu industriju- kazao je Šveb.

Najavio je razvoj digitalnih platformi HRT-a, ali i digitalizaciju Arhiva HRT-a, najvrjednije zbirke audiovizualnih materijala novije hrvatske povijesti, ”konzervativno” procijenjene vrijednosti od više milijardi kuna.

U raspravi u emisiji HRT-a sudjelovao je i predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdravko Kedžo upozorivši da je u donošenju i praćenju ispunjenja Ugovora između HRT-a i Vlade RH Programsko vijeće svedena na ”ukras u kategorijalnom aparatu” pojasnivši da mišljenje vijeća nije obvezujuće.