Spas za barku kornjaču

Jezera Zagrebačke županije nastanile invazivne kornjače, prve ovogodišnje jedinke udomljene u zagrebačkom ZOO vrtu

Kroz projekt "Spas za barske – stop za invazivne kornjače" drugu godinu zaredom izlovljavaju se invazivne crvenouhe kornjače
kornjace_1_large.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Prve ovogodišnje kornjače uhvaćene na području Zagrebačke županije udomljene su u Zoološkom vrt Grada Zagreba u sklopu projekta „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ kojeg provodi Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, a financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

15 mužjaka i 18 ženki crvenouhih kornjača nastavit će svoj život u kontroliranim uvjetima. Najmanja i najlakša kornjača je teška svega 15 grama, a najteža čak 2,56 kilograma. Najmanja kornjača je dužine oklopa svega 9,7 cm, a najveća čak 24,6 cm.

Jezera s područja Zagrebačke županije posljednjih godina nastanile su invazivne strane kornjače koje ugrožavaju našu domaću barsku kornjaču. Invazivne, crvenouhe kornjače su veće, agresivnije i brzo se nameću preotimajući stanište, hranu, mjesta za sunčanje i gniježđenje našim zavičajnim barskim kornjačama. Smanjuju stopu preživljavanja barske kornjače i negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu te prenose uzročnike bolesti poput bakterije Salmonella.

– Kako bismo zaštitili autohtonu vrstu, kroz projekt ‘Spas za barske – stop za invazivne kornjače’ drugu godinu zaredom izlovljavamo invazivne kornjače kojima nije mjesto u našim jezerima s pomoću sunčališta i vrša. Hvatanje kornjača s pomoću sunčališta je neinvazivna metoda i ne ozljeđuje kornjače. U sredini se nalazi mreža koja sprječava bijeg, a kornjače mogu slobodno plivati. Vrše se postavljaju uz obalu i u njih se stavljaju mamci. Dio vrše se uvijek nalazi iznad vode kako bi kornjače koje uđu u vršu mogle disati, istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek te nadodala da je vrijednost projekta 265.445,38 eura, a financira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

– Briga za autohtone vrste otvara nam izazove vezane uz zbrinjavanje jedinki invazivnih vrsta životinja. Institucije suradnjom i zajedničkim radom mogu pronaći kvalitetna rješenja u korist dobrobiti svih životinja. Upravo to potvrđujemo primjerom premještanja crvenouhih kornjača iz Zagrebačke županije u Prvo maksimirsko jezero. To je jezero u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) uređeno tako da crvenouhe kornjače u njemu mogu živjeti, no da ga ne mogu napustiti kako bi se proširile na okolnu prirodu, kazao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Ostalo
Zagrebačka županija