JAZZY LJETO U MSU: Tamara Obrovac Quartet – glazba koju morate doživjeti

MSU, plato kod tobogana, subota, 4. srpnja u 21 sat

Pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova Tamara Obrovac u svojoj glazbi spaja jazz i etničke utjecaje zavičajne Istre, a upravo je taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije etablira kao iznimnu umjetnicu koja je, koristeći elemente vlastite tradicije, stvorila osebujan glazbeni izričaj, bivajući time sve prepoznatljivija i prisutnija na svjetskoj jazz sceni.

Sa svojim ansamblima održala je mnogobrojne, i od publike i od kritike, odlično prihvaćene koncerte u zemlji i svijetu, a uz međunarodnu koncertnu aktivnost sklada za kazalište i film za što je višestruko nagrađivana. Tamara Obrovac izdala je 11 autorskih CD-a na kojima je autorica glazbe i najvećeg dijela tekstova, a dobitnica je i 9 Porina, hrvatske godišnje diskografske nagrade za koju je ove godine bila nominirana u 3 kategorije: najbolji album jazz glazbe, najbolja skladba jazz glazbe te najbolja izvedba jazz glazbe; Porin je osvojila u Kategoriji najbolje skladbe jazz glazbe za skladbu „Suza sjajna“ s albuma „Transadriaticum“ u izvedbi Tamara Obrovac Transadriatic Quarteta.

Tamara Obrovac Quartet jedna je od Tamarinih najstarijih glazbenih formacija koja u neizmijenjenom sastavu djeluje od 1998. godine kada su izdali album „ULIKA“, a na kojem je Tamara po prvi put predstavila novi način razmišljanja i komponiranja u kojem uspješno spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem. Nakon nekoliko godina pauze, ponovni susret Quarteta na koncertu u Grožnjanu (07/2011.) potaknuo je novu kreativnost i sasvim drugačije interpretacije starih skladbi koje je Quartet zabilježio na CD-u „ULIKA revival koji je izašao za švicarsku izdavačku kuću Unit records 2014. godine. Kroz ovu ponovno otkrivenu radost zajedničkog muziciranja, ostvarenu kroz virtuozno muziciranje, neomeđenu slobodu izričaja, humor i improvizaciju svojstvenu svim glazbenicima iz Quarteta, definitivno se potvrdila zajednička želja za novom (starom) suradnjom; sada zreli glazbenici iz Tamara Obrovac Quarteta ponovno zajedno sviraju i reinterpretiraju stare kompozicije iz nove, zrelije umjetničke vizure.

Ovaj projekt je i ponovna suradnja izvrsnih i nagrađivanih umjetnika, oboje sa zasebnim uspješnim karijerama koje se periodički sreću, Tamare Obrovac i Matije Dedića, uz sjajnog Krunoslava Levačića na bubnjevima i Žigu Goloba na kontrabasu. Quartet je već održao niz izvrsno prihvaćenih koncerata na međunarodnim festivalima.

Svi oni koji su bar jednom bili na Tamarinom koncertu znaju da mogu očekivati vrhunsko muziciranje, bezrezervnu energiju, duhovitost i neomeđenu improvizaciju Tamare i njenih vrhunskih glazbenika koji u ovom sastavu nisu nastupili u Zagrebu od 2016. godine.