JAVOR BOJAN LEŠ, gradonačelnik Ivanić-Grada: Ivanić-Grad je u razvojnom zamahu, a razdoblje pred nama bit će još intenzivnije

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš u svibnju je dobio povjerenje birača u prvom krugu izbora za treći mandat. O prošlom mandatu, realiziranim projektima, ali i svemu onome što se planira u 2022. porazgovarali smo s prvim čovjekom grada kojeg uspješno vodi od 2013. godine

Prošla 2021. bila je izuzetno intenzivna na svim razinama. Osim što smo živjeli u „novom normalnom“ čemu su se morale prilagoditi sve društvene aktivnosti, godinu za nama obilježili su i lokalni izbori. U Ivanić-Gradu oni su donijeli kontinuitet uspješne politike Javora Bojana Leša, koja je Ivanić-Grad pozicionirala kao uspješnu sredinu u kojoj su realizirani brojni projekti, ali i pokrenuti novi koji će u potpunosti promijeniti vizuru grada

2021. bila je sve samo ne laka, po čemu će te vi pamtiti godinu za nama?

Stvarno jedna teška godina, zbog korone i potresa koji su promijenili kompletan koncept razvoja grada. Sve to utjecalo je i na gradski proračun, no postavili smo se dobro i reagirali smo pravovremeno u interesu malih poduzetnika i tvrtki. U tom smjeru osigurali smo financijska sredstva za njih, a isto tako oslobodili smo ih niza poreznih obveza prema Gradu. U tri navrata financijski smo pomogli malim poduzetnicima za što je u proračunu bilo osigurano oko 2 milijuna kuna, što su značajna sredstva. Između ostaloga, mi smo jedan od rijetkih gradova koji su tako reagirali. To su dva neplanirana događaja koja su obilježila to razdoblje pri čemu treba reći kako je proračun na kraju u potpunosti ispunjen, te ni u jednom trenutku nisu zaustavljeni gradski projekti koje smo planirali.

Projekata je bilo dosta, a sve u smjeru stvaranja slike jednog novog i ljepšeg Ivanića. Zelenjak je dobio nove sadržaje, Specijalna bolnica Naftalan novi kompleks, uređivale su se škole, a započela je i gradnja nove dvorane u Graberju. Rezultati za svaku pohvalu?

Grad je danas u jednom razvojnom zamahu, što se vidi i po tome da su ljudi zadovoljni, što potvrđuju izbori gdje nam je ukazano povjerenje još u prvom krugu za novi mandat. U razdoblju za nama završene su neke važne investicije od uređenja Sportskog parka Zelenjak, izgradnje Naftalana, završetka šetnice, osim toga pri kraju smo s izgradnjom nove vodovodne mreže, a nakon dosta godina napokon je započela izgradnja dvorane u Graberju, proveli smo natječaj za proširenje Dječjeg vrtića na Žeravincu gdje početak radova očekujemo ovih dana. U potpunosti je obnovljena „mala dvorana“, a tijekom godine trebala bi se napraviti i izmjena parketa u dvorani Žeravinec. Puno se toga radi, a naš glavni prioritet u narednom razdoblju bit će otvaranje novih stambenih zona za što smo predvidjeli 3 milijuna kuna. Želimo potaknuti naše privatnike da krenu s izgradnjom stambenih zgrada, ali i otvarati nova područja gdje će se otvarati gradilišta za privatne investitore.

Ivanić-Grad je danas grad mladih, ali i grad studenata, jer Visoka škola Ivanić-Grad se razvija u jednom dobrom i lijepom smjeru.

Visoka škola napokon je uspjela dobiti samostalnost u svome radu, a od 1. siječnja Visoka škola više nije ni proračunski korisnik, već veliki dio svojih prihoda ostvaruje samostalno na tržištu. Očekujem i vjerujem kako je moguće da tijekom godine ostvarimo i novi studijski program, čime će se Visoka škola još značajnije pozicionirati na tržištu. Ovdje se moram zahvaliti županu Stjepanu Kožiću i Zagrebačkoj županiji na darovanju cijelog krila đačkog doma za potrebe Visoke škole. Vjerujem kako ćemo kroz nove studijske programe imati još više studenata u gradu. Danas ih je 120, a mi očekujemo da ih u naredne tri godine bude više od 250. To će gradu donijeti novi duh i visokoobrazovane mlade ljude, što i je naš cilj.

Novi smjer u razvoju grada je i Specijalna bolnica Naftalan, gdje je tijekom prošle godine otvoren novi moderni bazenski dio, čime su značajno povećani smještajni kapaciteti. Naftalan je danas između ostaloga prepoznat i kao turistička destinacija, a i sam Grad Ivanić-Grad, Naftalan uključuje u sve strateške dokumente daljnjeg razvoja.

Naftalan je u vlasništvu Zagrebačke županije, no usko surađujemo. Upravo Naftalan može biti motor koji će pokretati grad. Novi kompleks značajno je povećao konkurentnost Naftalana na tržištu. Pred nama je još veliki posao izgradnje dodatnih smještajnih kapaciteta. O tome intenzivno razgovaramo i vjerujem kako ćemo pronaći modele i kroz omotnicu Europskih fondova kako bi izgradili hotelski kapacitet uz Naftalan, koji bi nam omogućio da se pozicioniramo kao lječilišni grad.

Kao turistička destinacija Ivanić-Grad je danas itekako prepoznatljiv, čemu svjedoče gradske manifestacije na koje dolaze brojne obitelji iz bliže i dalje okolice. Bučijada je danas prepoznatljiva na svim razinama, kao i Festival igračaka koji su prošle godine, nakon jednogodišnje stanke privukli na desetke tisuća posjetitelja.

Radostan sam što smo te manifestacije digli na jedan viši nivo. Nažalost, korona nas je zaustavila u tim nekim razmišljanjima. Naš se cilj zna, nama je želja da Bučijada postane međunarodnom manifestacijom te da na njoj izlažu izlagači iz zemalja u našem okruženju. Upravo tu vidimo veliki prostor za daljnji napredak i uzdizanje manifestacije.
Festival igrača sve više raste, a ovogodišnje izdanje Festivala koje je bilo u sklopu Bučijade bilo je jack pot za sve. I dalje ćemo razvijati sve naše manifestacije među kojima smo lani dobili i jednu sasvim novu turističko-sportsku u okviru biciklističke utrke Tour de Marča zahvaljujući Ivici Kosteliću, koji je sve to inicirao i pokrenuo. Ove godine nam je želja da to bude kroz dva dana u jednom obiteljskom karakteru, jer naša je želja da se pozicioniramo i kao grad biciklizma i biciklističkog turizma. Vjerujem kako ćemo i na tom planu složiti jednu uspješnu i prepoznatljivu priču.

Planova za 2022. zasigurno ne nedostaje, što se sve planira u Ivanić-Gradu tijekom ove godine?

Želja nam je da tijekom ove godine završimo sve projekte koje smo započeli tijekom 2021. U prvom redu to je završetak radova na sportskoj dvorani u Graberju, kao i završetak radova na proširenju Dječjeg vrtića na Žeravincu. Pred nama je i četvrta faza izgradnje šetnice, a vjerujem kako bismo tijekom ove godine mogli započeti i s gradnjom jedne brane na rijeci Lonji, čime bismo našu rijeku pretvorili u jezero. U planu za iduću godinu nam je još jedna brana i dva nova mosta na rijeci Lonji. Također, očekuje nas i izmjena parketa u dvorani na Žeravincu. Vjerujem i kako će se završiti radovi na izgradnji nove vodovodne mreže, a očekujem i skorašnji početak izgradnje kanalizacijske mreže. To je najveći gradski projekt u vrijednosti od 340 milijuna kuna, što se u iznosu od 97 posto financira sredstvima iz Europske unije.

Tri milijuna kuna planiramo uložiti u izgradnju nerazvrstanih cesta i otvaranje novih stambenih zona. To je nešto na čemu grad namjerava strateški raditi u sljedećih nekoliko godina. Očekujem kako ćemo dobiti i građevinsku dozvolu za izgradnju novoga dječjeg vrtića, a pripremljen je za aplikaciju i dječji vrtić u Graberju, koji već ima građevinsku dozvolu. Želja nam je u Posavskim Bregima izgraditi novu tržnicu. U planu je i kompletna obnova društvenog doma u Trebovcu, kao i postavljanje nove fasade na dom u Deanovcu. Puno je toga zacrtano, a vjerujem kako ćemo ambiciozan proračun za 2022. koji je „teži“ nešto više od 120 milijuna kuna uspjeti i realizirati u godini koja je pred nama.

Goran Stanzl/PIXSELL

Godina za nama bila je izborna, tako da se i promijenio i sastav Vijeća. No, Ivanić-Grad je specifičan upravo po tome, što se velika većina odluka na Vijeću donosi jednoglasno, bez prevelikih političkih prepucavanja.

Ivanić-Grad je jedna dobra sredina u kojoj nema onih niskih udaraca te rasprave na osobnoj razini, kao i vrijeđanja i podcjenjivanja onih koji su na vlasti ili oporbi. Jedni prema drugima se odnosimo s poštovanjem. Grad je otvoren prema svima, kako onima na vlasti, tako i onima u oporbi. O većini točaka mi u pravilu razgovaramo i prije samog Vijeća, u što nastojimo uključiti i oporbu. Upravo iz tog razloga imamo korektne međuljudske odnose, a kada je tome tako onda su i naša Vijeća u jednom demokratskom tonu. Upravo zbog toga što nema prljavih igara ispod stola Ivanić-Grad ide prema naprijed.

Ivanić-Grad u brojnim projektima ima i suport Zagrebačke županije, kao i nadležnih ministarstava, koji u skladu sa svojim mogućnostima sudjeluju u brojnim gradskim projektima.

Mi kao Grad surađujemo sa svim institucijama s kojima imamo jako dobre odnose. Župan Stjepan Kožić vodi dobru i kvalitetnu politiku, što se vidi i po ostvarenim rezultatima. Mi nikada od Županije ne tražimo nešto, a da i sami ne sudjelujemo u tom projektu. Tome svjedoče brojni projekti koje smo realizirali u omjeru od 50:50 ulaganja sredstava. S brojnim ministarstvima imamo dodirne točke i niz otvorenih tema o kojima razgovaramo na dnevnoj i tjednoj bazi. Vjerujem da ćemo i te probleme kojih tu ima i u ovoj godini uspješno rješavati.

Pozitivne energije i optimizma vam ne nedostaje.

Ja i moj tim trudit ćemo se i dalje raditi u interesu svih naših građana, a vjerujem da taj posao i odrađujemo dobro i kvalitetno. Uvijek treba težiti višem i boljem, a u tom smjeru djelujemo i mi. Drago mi je što u zajedničkoj suradnji s građanima i udrugama uspijevamo održavati napredak našeg grada.