Jandroković u Saboru održao lekciju: Zadaća zastupnika nije pozivati na hapšenje

Odbacio je oporbene prozivke da premijer vrši pritisak na glavnu državnu odvjetnicu da ne procesuira ministre osumnjičene za kaznena djela
hrvatski sabor gordan jandroković Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je kako zadaća saborskih zastupnika nije pozivati da se nekoga uhapsi, odbacivši oporbene prozivke da premijer vrši pritisak na glavnu državnu odvjetnicu da ne procesuira ministre osumnjičene za kaznena djela.

– Vidim da pozivate na hapšenja, to je neprimjereno, nadovezujete se na predsjednika RH, očito miješate kruške i jabuke. Mi nismo ovdje da pozivamo na hapšenja, ako će netko počiniti kazneno djelo i to biti dokazano, onda će se hapsiti, poručio je Jandroković zastupnici Urši Raukar Gamulin (ZLB) nakon što je izrazila nadu da će glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoje Šipek odoljeti pritiscima i “pohapsiti ekipu”.

U slobodnom govoru Raukar Gamulin dotakla se ministra obrane Marija Banožića, za kojega je rekla da je oštetio državu za višemilijunske iznose te počinio više kaznenih djela, od zlouporabe položaja do trgovanja utjecajem.

– Ministri jedan za drugim padaju pod optužbama o trgovanju utjecajem te zloupotrebu položaja i ovlasti, a premijer prijeti i daje javne upute glavnoj državnoj odvjetnici da to ne procesuira, kazala je i naglasila kako bi u bilo kojoj civiliziranoj EU članici zbog toga “letio” i premijer i cijela Vlada.

Ostaje malo nade da će Hrvoj Šipek odoljeti pritiscima i “pohapsiti ekipu”

– Ostaje ipak malo nade da će glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek odoljeti pritiscima i pohapsiti što prije tu ekipu, istaknula je Urša Raukar.

– Zakonodavna vlast ne odlučuje koga će se hapsiti, imenom i prezimenom spominjali ste ljude i govorili o hapšenju, to se tako ne radi, nema se pravo prozvati državne institucije da hapse ljude, to nije vaša zadaća, poručio joj je Jandroković.

I Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) dotaknula se DORH-a, naglasivši kako u zdravim državama državno tužiteljstvo ne sluša političke naloge putem telefona.

– Nemamo državu jer nemamo nezavisne institucije, ali zato imamo etičke kodekse od vlade do općine koje služe samo da se njima kako toalet papirom nešto obriše. Što ćemo sad, upitala je Orešković.

– A zastupnica mora biti zdrava, uzvratio joj je Jandroković.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) u slobodnom se govoru osvrnuo na izjavu “jednog zastupnika” koji je, kako je kazao, nakon redovitog širenja netolerancije prema pravoslavnoj crkvi i njezinim vjernicima kazao – “Srbe smo sveli na podnošljivu mjeru”.

– To je prošlo bez opomene ili ograđivanja predsjedavajućeg, naveo je Pupovac.

– Svođenje historijskih manjina tijekom 20. stoljeća, Mađara, Austrijanaca, Nijemaca, Talijana, Židova, Roma i Srba na podnošljivu mjeru nije učinilo Hrvatsku ni slobodnijom ni sigurnijom zemljom, poručio je Pupovac i upozorio da “svođenje na podnošljivu mjeru” može biti opasan društveni projekt.

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) kritizirao je zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića jer je odbio biti pokrovitelj Hoda za život i zabranio njihove zastave u gradu, prozvavši ga da je privatizirao Zagreb, ukinuo pluralizam i marginalizirao sve svoje neistomišljenike.

Hrvatska
Politika