Izolacija zaraženih osoba prestat će nakon deset dana

Krunoslav Capak je potvrdio kako je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na deset dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana

Željko Lukunić/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio da je Hrvatska po smrtnosti od Covida-19 deseta po redu među zemljama Europske unije te je za kraj tjedna najavio odluku o skraćivanju s 14 na deset dana izolacije zaraženih koronavirusom.

-Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo deseti po redu od zemalja EU, negdje smo na sredini EU po tome- rekao je Capak u Dnevniku Nove TV govoreći o smrtnosti od koronavirusa.

Potvrdio je kako je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na deset dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem tjedna o tome će biti donesen dokument.

-Najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon deset dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala 14 dana- rekao je Capak te dodao da to prati svjetske trendove u određivanju duljine izolacije i samoizolacije.

Komentirao je i broj novozaraženih zadnjih dana ustvrdivši da postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih. Upitan smatra li i dalje da će krajem rujna broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se “situacija poboljšava”.

-Oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri mjeseca nakon bolesti- rekao je Capak.