Izglasan rebalans proračuna Zagrebačke županije – novi manji za 1,5 posto

Županijska skupština Zagrebačke županije na aktualnoj je sjednici izglasala rebalans proračuna za 2019. godinu. Spomenuti je rađen zbog preraspodjele sredstava unutar postojećih i otvaranja novih projekata, ali i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima te EU projekata s rezultatima natječaja i očekivanim tijekom radova. Također, dopunama su obuhvaćena i tri nova amandmana vezana uz izgradnju dvorane u OŠ Klinča Sela te tekuće radove na OŠ Vladimir Nazor iz Pisarovine i Spomen domu 153. brigade u Velikoj Buni.

Novi proračun iznosi preko 802,7 milijuna kuna, što je za 1,5 posto manje u odnosu na onaj donesen krajem prošle godine. Također, smanjen je i Izvorni proračun te on sada iznosi oko 380 milijuna kuna.

– Do smanjenja iznosa dolazi prvenstveno jer projekti energetske obnove škola ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna neće biti u cijelosti realizirani u ovoj godini, već u idućoj s obzirom na to da radovi kreću tek sada. Kao što smo ove pozicije smanjili, tako smo, na primjer, poziciju za energente škola morali povisiti za dodatnih 3,3 milijuna kuna zbog porasta cijene električne energije, objasnio je župan Kožić.

U konačnici, prijedlog izmjena i dopuna proračuna podržalo je 30 zastupnika, dvije ruke bile su protiv, a njih 14 ostalo je suzdržano.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i izvješće o radu župana za prvih šest mjeseci ove godine, kao i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za navedeno razdoblje. Županija je tako, u prvih šest mjeseci, ispunila 45.28 posto plana i ostvarila prihode više od 367,7 milijuna kuna, naspram rashoda od oko 283,8 milijuna kuna.

Uoči početka sjednice svoj je mandat aktivirala Goranka Dorotić iz Stranke Ivana Pernara, koja je preuzela dužnost od dosadašnje zamjenice Petre Prugovečki.