Iz pritvora pušten bivši čelnik HOK-a osumnjičen u aferi INA

U istražnom zatvoru od petero osumnjičenika u aferi INA još uvijek se nalazi bivši direktor INA-e Damir Škugor

Slavko Midžor/PIXSELL

Donedavni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, jedan od petorice osumnjičenika za pljačku INA-e veće od milijardu kuna, pušten je u srijedu navečer iz istražnog zatvora nakon što su ispitani svi svjedoci, doznaje se na sudu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je krajem rujna za 15 dana istražni zatvor Šurjaku kojem je pritvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer tada još nisu bili blokirani računi u Mađarskoj.

Pritvor je iz istih razloga produljen i Šurjakovom poslovnom partneru Goranu Husiću u čijem slučaju je preostalo ispitati još četiri svjedoka.

U istražnom zatvoru od petero osumnjičenika u aferi INA još uvijek se nalazi bivši direktor INA-e Damir Škugor u čijem je slučaju, prema ranijim navodima USKOK-a, preostalo ispitati još pet od ukupno 17 svjedoka.

Kupovali plin od INA-e po 19,5 eura, a prodavali po 210

Škugoru je ranije određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no ne i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela budući da je razriješen svih funkcija u INA-i. Škugorov otac Dane pušten je krajem kolovoza nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda ispitao njegovu suprugu i snahu.

USKOK-ovom istragom zbog malverzacija u preprodaji plina, uz Škugore, Šurjaka i Husića, obuhvaćena je i sada već bivša predsjednica uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić koja je puštena iz pritvora početkom rujna.

USKOK sumnjiči petorku da su malverzacijama s plinom oštetili INA-u za više od milijardu kuna. Tužiteljstvo je preciziralo da protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od INA-e po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura.

Ukinut pritvor u još dvije istrage

Iz pritvora u srijedu navečer puštena je i bivša voditeljica službe za koordinaciju HAMAG BICRO Magdalena Dovečer koju Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjiči da je svojem rođaku Tihomiru Pajiću namjestila natječaj za dizajniranje promotivnih materijala financiranih iz fondova EU.

Na slobodu je puštena i medicinska sestra Petra Rumiha osumnjičena za organiziranje koruptivnog lanca koji je necijepljenima omogućavao da temeljem lažnih podataka o cijepljenju dobiju covid potvrde.

Sudac istrage odredio je ranije Dovečer pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a Rumihi zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.