Ivanić-Grad vraća rijeku Lonju gradu

Nakon što su s uspjehom odrađene dvije etape revitalizacije rijeke Lonje u Ivanić-Gradu, danas je gradonačelnik Javor Bojan Leš potpisao novi ugovor s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, kojim započinju radovi na trećoj etapi revitalizacije koji obuhvaća radove na dijelu od mosta u Ulici kralja Tomislava do mosta u Savskoj ulici. Ukupna vrijednost radova veća je od 1,9 milijuna kuna.

-Ovi su ugovori za nas izuzetno bitni, a zajedno čine jedan projekt koji mi u Gradu nazivamo revitalizacijom rijeke Lonje. U povijesti Ivanić-Grada to nije bila obična rijeka, već rijeka koja je za vrijeme turskih osvajanja bila brana od turskih opsada i osvajanja. Nekad davno na toj su rijeci bila i kupališta, te su ljudi živjeli uz nju- podsjetio je gradonačelnik istaknuvši kako je Lonja ovaj kraj dijelila na dvije geografske cjeline; Posavinu i Moslavinu.

Izgradnjom kanala kojima su spriječena plavljenja, po čemu je Lonja također bila poznata kroz povijest, Ivanić-Grad je ostao bez rijeke.

-Upravo zbog toga smo krenuli u projekt revitalizacije rijeke Lonje zajedno s Hrvatskim vodama, gdje nastojimo našem gradu vratiti tu rijeku. Ovi ugovori idu u tom smjeru- poručio je gradonačelnik Leš.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatski voda istaknuo je kako Ivanić-Grad svojim radom usmjerava Hrvatske vode da budu bolji upravo na ovom području.

-Mogli smo čuti kako gradonačelnik ne staje s fazama, jer iako potpisujemo treću, on već najavljuje i četvrtu fazu. Ovdje priča počiva na tome da Lonju vraćamo Ivanić-Gradu, a stabilizacijom obalnog pojasa napravili smo i šetnicu- kazao je Đuroković.

Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

-Osim čestitki Gradu i Hrvatskim vodama na dosadašnjoj suradnji, ja osobno želim vidjeti što prije potpisivanje ugovora za četvrtu fazu. To je prelijepo iskustvo i vjerujem da će tako biti i dalje- poručio je ministar Ćorić.

Također, ovom je prilikom potpisan i ugovor o radovima na čvoru Poljanski lug između Hrvatskih voda, Projektnog biroa i Instituta IGH.