Ivan Šapina prvak Europe, Nika Klepac srebrna

Šapina je već osmi seniorski prvak Europe za splitski Marjan
Osvajači medalja na Svjetskom prvenstvu u taekwondo vratili se u Zagreb Luka Stanzl/PIXSELL

Ivan Šapina iz splitskog Marjana novi je prvak Europe u taekvondou u kategoriji do 87 kilograma, dok se Nika Klepac u Zagreb vraća sa srebrnom medaljom oko vrata.

Hrvatska taekvondo reprezentacija stigla je tako do četvrte i pete medalje na seniorskom EP u Manchesteru nakon samo dva dana natjecanja.

Šapina, olimpijac iz Tokija i Zagrepčanin koji nastupa za splitski Marjan, nastavio je niz osvajanja medalja na najvećim natjecanjima te bronci sa svjetskog prvenstva 2019. i europskog prvenstva 2021. dodao i treću medalju uzastopno, svoje prvo seniorsko zlato s velikih natjecanja. Šapina je sve tri borbe na putu do finala slavio s preko 20 razlike.

U osmini finala je deklasirao Cipranina Andreasa Theocharous 26-0, u četvrtfinalu je bio bolji od Ukrajinca Vladyslava Bondara 24-4 dok je u polufinalu s još jednom 24-4 pobijedio Slovenca Patrika Divkovića. Finale je donijelo dramu kakvu nam je Šapina već nekoliko puta priredio posljednjih godina. Nakon 11-11, finale protiv Španjolca Raula Martineza Garcije otišlo je u ekstra rundu na zlatni bod, a niti nakon dodatnih minut borbe nije bilo bodova te je pobjednika odlučio veći broj pokušaja Šapine u ekstra rundi.

Dodajmo i da je Šapina već osmi seniorski prvak Europe za splitski Marjan nakon Ane i Lucije Zaninović, Tonija Kanaeta, Lovre Brečića, Matee Jelić, Brune Vuletić i Lene Stojković što dovoljno govori o sustavnom radu koji se u Splitu nastavio i nakon odlaska sestara Zaninović.

Hrvatska
Sport