IVAN BELAVIĆ, profesor Gimnazije u Križu: Emocije su velike i teško je nešto reći

Ministarstvo obrazovanja nakon šezdeset godina želi ukinuti Gimnaziju u Križu
DSC_2245

Tema broj jedan koja posljednjih dana potresa Križ i okolicu najavljena je reforma Ministarstva obrazovanja kojom se planira ukinuti Gimnazija u Križu koja ima šezdeset godišnju tradiciju. O toj temi javnost je danas izvijestio i načelnik Marko Magdić najavivši daljnju pravnu borbu za ostanak Gimnazije u Križu.

Dođe li do takve odluke djeca će se morati upisati u neke druge sredine, a pitanje je što će biti i s osobljem škole, koje sve ovo doživljava vrlo emotivno što smo vidjeli prilikom obraćanja profesora Ivana Belavića, kojem su u jednom trenutku zasuzile i oči.

-U ovoj školi sam proveo cijeli život s obzirom na to da sam i ja bio učenik ove škole, kao i dva moja starija brata. Već 41 godinu u školi predajem matematiku, tako da su emocije velike i teško je nešto reći- rekao je profesor Belavić koji ne može zamisliti da će se škola ukinuti.

-To mi je nepojmljivo. Razloge za to ja osobno ne vidim s obzirom na to da je iz ove škole izašao veliki broj stručnjaka na svim područjima- zaključio je profesor Ivan Belavić.

Gimnaziju u Križu danas u četiri razredna odjeljenja pohađaju 53 učenika, a kako bi se povećao interes za upisom dogovorene su i neke konkretne mjere s Općinom.

-Iz godine u godinu imamo pad broja upisanih učenika i to je definitivno činjenica. Upravo zbog toga smo s načelnikom i ravnateljem prije toga dogovorili niz mjera kojima bismo povećali broj upisanih učenika. U prvom redu to je stipendiranje učenika koji i upisali Gimnaziju u Križu te besplatne udžbenike- kazala je Ana Zoger te ističe kako je interes učenika ove godine značajno veći nego li minulih godina.

-Sigurno bi upisali 15-ak učenika s područja Križa, a tu su i učenici s ostalih područja koja gravitiraju ovom kraju- istaknula je Zoger.

Ida Matanić učenica je trećeg razreda i na upis Gimnazije u Križu odlučila se na preporuku drugih učenika.

-I moja mama je ovdje završila školu te je kao i učenici s kojima sam pričala imala pozitivne preporuke. Osim toga, veliki plus je što se nastava u školi održava samo u jutarnjoj smjeni, tako da popodne imam dovoljno vremena da sve nastavne sadržaje naučim kvalitetno, kao i za druge izvan nastavne aktivnosti. Sve ovo jako je tužno i ja teško mogu zamisliti da bih sada morala ići negdje drugdje u školu- ispričala je Ida, a istog je mišljenja i njezin kolega iz razreda Dorijan Fajter.

-Ja sam iz Popovače i ovdje se osjećam kao doma. Jednostavno, bolje od ovoga nisam mogao pronaći, jer ovdje smo napravili jednu lijepu zajednicu, tao da nas je ovo pogodilo- zaključio je Dorijan.

Hrvatska
Križ
Općina
Ostalo
Zagrebačka županija