Inflacija glavna tema u Hrvatskom saboru

HDZ pohvalio vladine mjere, SDP očekuje još

Emica Elveđi/PIXSELL

U Saboru je inflacija glavna tema slobodnih govora, zastupnica HDZ-a Grozdana Perić pohvalila je vladine interventne mjere za obuzdavanje cijena goriva kojima se brine o standardu građana, a SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić rekao je da očekuje veći iskorak u zaštiti najranjivijih.

Osvrnuvši se na cijene goriva Perić je pohvalila intervenciju Vlade, naglasivši da bi u suprotnom cijena nafte odnosno benzina bila viša od 20 kuna.

– Vlada itekako brine što se događa i vodi računa o standardu građana i o gospodarstvu, dodala je HDZ-ova zastupnica.

Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a) potvrdio je da Vlada ublažava inflatorne pritiske, ali i rekao kako očekuje jači, bolji i veći iskorak u zaštiti najranjivijih građana. SDP predlaže usklađivanje mirovina s rastom potrošačkih cijena, osiguravanje novog energetskog dodatka za najranjivije, ali i njegovo proširivanje na male i srednje tvrtke.

– Jedino rješenje na razini Europske unije je i razbiti svetu kravu a to je smanjenje PDV-a na gorivo, kazao je Hajdaš Dončić.

Marin Miletić (Klub MOST-a) ustvrdio je da su glavni razlozi za osiromašenje hrvatskih građana zatvaranje gospodarstva za vrijeme pandemije, uvođenje eura i rat u Ukrajini. Pročitavši povećane cijene više prehrambenih upitao je osjeća li Vlada odgovornost jer se smanjenje PDV-a na hranu i prehrambene proizvode, teško nekoliko milijardi kuna, nije manifestiralo nižim krajnjim cijenama već je sav iznos otišao u ruke vlasnika trgovačkih lanaca.

– Premijer i ministri kao da su cijepljeni, ne s buster dozama, nego od bilo kakvog osjećaja odgovornosti. To pokazuje da žive u nerealnim svjetovima, odvojenim od stvarnosti hrvatskog naroda, kazao je Miletić.