IN MEMORIAM: Peskovec se oprašta od svoga Luke Jagatića

Dragi naš Luka, u ime svih nas iz Peskovca neka ti je vječna slava i hvala za sve što si učinio za svoju obitelj, naše selo, Grad Vrbovec i Republiku Hrvatsku i neka ti je laka hrvatska zemlja na vječnom počinku

MORH

Početna nevjerica i šok pretvorila se u neopisivu tugu, žalost i bol koja je na koljena bacila i zavila u crno obitelj Jagatić i cijeli Peskovec, nakon spoznaje da je 25-godišnji pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Luka Jagatić tragično izgubio život 7. svibnja 2020., zajedno sa svojim instruktorom 31-godišnjem Markom Novkovićem, u mjestu Donje Biljane kod Zadra.

Luka Jagatić rođen je 26. prosinca 1995. u Zagrebu, kao najstarije dijete majke Marine i oca Mladena, koji još imaju kći Anu i sina Petra. Prvih četiri razreda osnovne škole Luka je pohađao u Lonjici, a ostala četiri završio je u Vrbovcu. Potom je maturirao u Srednjoj školi Dugo Selo. Na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu završio je 2019., među prvima i kao jedan od najboljih u svojoj klasi, studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika.

Poslije diplomiranja bio je raspoređen na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske u Bjelovaru. Od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Poslije uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke nakon čega je početkom ožujka 2020. započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L. Slovio je za darovitog i jednog od ponajboljih mladih pilota. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je obavio 29. travnja 2020. Prigodom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario 25 sati naleta.

Luka je živio za ostvarenje svojih snova jer je od djetinjstva želio krenuti očevim putem koji je u najsudbonosnijem trenutku Republike Hrvatske 1991. stao u obranu Domovine, a koji je sada umirovljeni časnik s činom bojnika Hrvatske vojske. U svom profesionalnom pozivu težio je prema najvećim pilotskim dosezima pa je svoje znanje, kapacitete i motive usmjerio prema svladavanju pilotskih vještina. Kao zaljubljenik u letenje doživio je svoje snove da postane pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, što je privilegija koju može steći samo mali broj ljudi, iznadprosječnih psihofizičkih i intelektualnih sposobnosti.

Luka je u svojem životnom hodu svjedočio kako se ponaša i živi uzoran i pošten hrvatski časnik, kojemu biti pilotom nije bilo samo zanimanje nego prije svega uzvišeni, časni i dostojanstveni poziv za cijeli život. U svojem mladom životu Luka je dostigao visine koje mnogi neće nikada dosegnuti cijelog svog života. Pri tome se držao svoje maksime koju je napisao na društvenim mrežama „Svi naši snovi mogu se ostvariti ako smo dovoljno hrabri da idemo za njima.“ Nedvojbeno da si bio uzor već za svog života mlađim generacijama, a sada si prerastao u nadahnuće novim naraštajima u cijelom vrbovečkom kraju.

Po vokaciji sportaš prve nogometne korake napravio je u mlađim nogometnim selekcijama u trećeligašu Vrbovcu. Potom je igrao za Lonju iz Lonjice, trenutno je registrirani član nogometnog kluba Brcko iz Brckovljana, ali je ipak najradosnije nastupao za nogometnu momčad Peskovec. Pored sportskih aktivnosti u slobodno vrijeme bio je i aktivan član DVD-a Peskovec te je sudjelovao u mnogima akcijama koje su se odvijale u okviru Mjesnog odbora Peskovec.

Tragična pogibija Luke Jagatića i Marka Novkovića veliki je gubitak za Hrvatsku vojsku, a posebice za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje je zauvijek izgubilo iznadprosječne pilote i hrvatske časnike. Žalovanju za Lukom pridružio se i cijeli Vrbovec jer je gradonačelnik Denis Kralj donio Odluku o proglašenju današnjeg dana (8. svibnja 2020.) Danom žalosti na području Grada Vrbovca.

U svom rodnom selu Peskovcu ostao si u sjećanju kao izniman, dobronamjeran i plemenit mladi čovjek i intelektualac. Dan Lukine pogibije 7. svibnja 2020. biti će trajno urezan u peskovečkoj kolektivnoj svijesti kada je izgubljen život pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je bio prije svega odgovorna, vrijedna i dobrodušna osoba usmjerena prema plavetnilu neba.

Dragi naš Luka, u ime svih nas iz Peskovca neka ti je vječna slava i hvala za sve što si učinio za svoju obitelj, naše selo, Grad Vrbovec i Republiku Hrvatsku i neka ti je laka hrvatska zemlja na vječnom počinku.