Imamo odgovor HŽ Infrastrukure glede revitalizacije Kumrovečke pruge

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture intenzivno radi na organizaciji sastanka sa slovenskom stranom kako bi se pokrenuo postupak sklapanja sporazuma s Republikom Slovenijom i omogućila provedba ovog projekta“ stoji u njihovu odgovoru

Prije četrnaest dana ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik Tomislav Mihotić i Uprava HŽ Infrastrukture obišli su radove na dionici pruge između Savskog Marofa i Zagreba, a tom prilikom novinare je zanimao i status najavljene obnove pruge od Harmice do Kumrovca i dalje prema državnoj granici sa Slovenijom.

Podsjećamo, inicijativa je prije tri godine potekla od načelnika Općine Dubravica marina Štritofa, a interes su pokazali čelnici svih jedinica lokalne uprave na trasi do Kumrovca. Vlada RH je 6. prosinca prošle godine donijela odluku kojom je zaduženo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u suradnji s društvom HŽ Infrastruktura d.o.o. osigura realizaciju Projekta obnove željezničke pruge L102 Savski Marof – Kumrovec – državna granica, na dionici Harmica – Klanjec u dužini 19,4 km. Ministar Butković potvrdio je kako postoji inicijativa i istaknuo kako će se sve pruge koje potiču razvoj obnavljati, a vjeruje da su takve sve dionice u blizini Zagreba, uključujući i ovu od Harmice do Kumrovca.

Iz HŽ Infrastrukture dobili smo pak službeni odgovor po ovoj temi.

„Jedan od preduvjeta za realizaciju projekta obnove željezničke pruge L102 Savski Marof – Kumrovec – državna granica jest reguliranje međudržavnih odnosa s Republikom Slovenijom. Sukladno zaključku Vlade RH, međudržavne odnose s Republikom Slovenijom regulira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture intenzivno radi na organizaciji sastanka sa slovenskom stranom kako bi se pokrenuo postupak sklapanja sporazuma s Republikom Slovenijom i omogućila provedba ovog projekta“ stoji u njihovu odgovoru.