I Gradec ima svoju vuzmicu

U općini Gradec petu godinu za redom na Uskrsni ponedjeljak održana je manifestacija „Uskrsni običaji gradečkog kraja“. Program je započeo blagoslovom parka u centru, nogostupa i unutrašnjosti općinskih prostorija, nakon čega je u župnoj crkvi Ranjenog Isusa slavljena sveta misa. Svoj doprinos manifestaciji dala su i djeca OŠ Gradec s nekoliko recitala, pjesama i predstava te Marko Đurakić s koncertom na orguljama.

Uz tradicionalni seoski ručak te izložbu slika i kiparskih skulptura, središnji događaj bio je paljenje „uskrsne vuzmice“, običaj kojim se slavi Isusovo uskrsnuće. Uz brojne goste, manifestaciji je nazočio i župan Stjepan Kožić.

-Danas se u Gradecu vidi veliko zajedništvo. Ispunjena crkva i trg najbolje svjedoče koliko ljudi drže do svojih običaja. Drago mi je vidjeti ovoliko mladih obitelji koje su odlučile ostati u Gradecu, a tome je sigurno doprinijela nova osnovna škola koju smo ovdje izgradili- rekao je župan Kožić, dodavši da ga posebno veseli što uskoro kreće realizacija izgradnje dječjeg vrtića za što će Općina bespovratno dobiti 7,5 milijuna kuna.