HSU VRBOVEC: Tražimo promjenu socijalne politike

Hrvatska stranka umirovljenika Vrbovec održala je koordinaciju s umirovljeničkim udrugama, koje djeluju u Vrbovcu, o aktualnim problemima naših sugrađana „treće životne dobi“, te o skorom donošenju gradskog Proračuna za iduću godinu

Hrvatska stranka umirovljenika Vrbovec održala je koordinaciju s umirovljeničkim udrugama, koje djeluju u Vrbovcu, o aktualnim problemima naših sugrađana „treće životne dobi“, te o skorom donošenju gradskog Proračuna za iduću godinu. Nakon sastanka, HSU je izdao priopćenje o zaključcima sastanka:

„Koordinacija umirovljenika upozorava na sve veći pad standarda umirovljenika i sve veći broj umirovljenika koji ne mogu pokriti troškove osnovnih životnih potreba. Tražimo promjenu socijalne politike s obzirom na veliki broj umirovljenika s niskim mirovinama. Smatramo da je broj osoba kojima se dostavlja hrana puno veći od postojećeg utvrđenog broja. Stanje je zabrinjavajuće.

Umirovljenici smatraju da darovnica za najveći blagdan – Božić, treba biti jednako vrijedan dar za sve umirovljenike, sve kojima se dijeli iz zajedničkih prihoda. Držimo posve neprikladnim zavirivati u „tuđe“ novčanike i tražiti dokaze o visini mirovine, jer se radi o jednokratnom prigodnom daru. Radost Božića, radost je svih koji vjeruju.

Umirovljenici smatraju potrebnim povećati sredstva za rad i snaženje civilnog društva, osobito onih dijelova civilnog društva koje su iznimno aktivni i u stvarnosti nose aktivnosti kojima se grad ponosi. Nažalost, kod raspodjele novca u obzir se uzimaju posve druga obilježja – dok jedni rade i budu društveno korisni, drugi ubiru plodove naklonosti.
Vrbovec je i dalje „grad“ u kojem u nedjelju i za praznike ni jedna ljekarna nije dežurna. U te dane po lijekove se mora ići u Križevce ili u Zagreb. Ne postoji ni jedan razlog, osobito ne financijski jer novaca ima, da se s ljekarnicima ne ugovori model dežurstva, i olakša usluga koja ponekad možda život znači.

Pozivamo Gradsko vijeće da razmotri i prihvati iznesene prijedloge kod donošenja proračuna za 2023.godinu” stoji u priopćenju vrbovečkog HSU-a.