Hrvatski sabor usvojio izmjene Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Zastupnici su, također donijeli okvir za korištenje EU fondova

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor većinom je glasova donio zakon kojim će se uspostaviti institucionalni okvir za korištenje EU fondova do 2027. godine te izmijenio Zakon o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Zakonom o institucionalnom okviru za korištenje fondova EU u Hrvatskoj uspostavlja okvir koji nije vezan isključivo na pojedino financijsko razdoblje te se time osigurava kontinuitet i kroz buduća financijska razdoblja.

Zakonskim izmjenama u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja uvodi se radno mjesto pomoćnika ravnatelja koje do sada nije postojalo, u Upravno vijeće Centra birat će se i predstavnik radnika, dok će prethodnu suglasnost na statut Centra umjesto Sabora davati Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Izmjenama je također određeno da Vlada na prijedlog ministra obrazovanja određuje pravnu osobu u državnom vlasništvu za obavljanje poslova tiskanja, pakiranja, distribucije i povrata ispita državne mature.

Sabor je također prihvatio Polugodišnju informaciju HNB-a o financijskim prilikama u drugom polugodištu prošle godine, kao i izvješće o provedbi mjera protiv epidemije covida-19 za razdoblje od 1. lipnja od 31. kolovoza ove godine.

U drugo saborsko čitanje poslano je nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima novi zakonom o obrazovanju odraslih kojim se u taj sustav žele uvesti promjene koje će podići kvalitetu obrazovanja, sustav učiniti fleksibilnijim i funkcionalnijim.