Hrvatski sabor pozdravio digitalizaciju bilježničkih usluga

Oporba pak upozorava da su bilježničke tarife visoke
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

I oporbeni i vladajući saborski zastupnici pozdravili su vladin prijedlog da se usluge javnih bilježnika digitaliziraju i budu dostupne građanima, no iz oporbe su upozorili da su bilježničke tarife visoke i smeta im što će se propisati pravilnikom, a ne zakonom.

– To nije bila praksa ni u jednom zakonu, odgovorio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić predstavljajući Saboru konačan tekst izmjena Zakona o javnom bilježništvu.

Te izmjene, naveo je, strankama omogućuju online sudjelovanje u zakonom propisanim postupcima, uspostavu uredovnih dana u mjestima koja nemaju bilježničke urede, donose nova pravila u izboru bilježnika. Predviđeno je da postupak izbora vodi neovisno povjerenstvo, a da na kraju, kada ono kaže koji su kandidati u užem krugu, ministar prije potpisa obavi razgovor s tim kandidatima, objasnio je.

Vladinim odlukama građanima je ukinuto dosta nameta, a kod izmjene Ovršnog zakona troškovi bilježnika smanjeni su na minimum, rekao je Salapić te potvrdio kako se razmišlja da bilježnici sudjeluju i u nekim zemljišno-knjižnim postupcima te da se na njih prenesu i sporazumni razvodi braka.

Salapić je naveo i da su olakšani uvjeti za postati bilježnikom. Do sada se za javnog bilježnika tražilo minimalno pet godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

– Prihvatili smo sugestiju da to bude četiri godine, rekao je državni tajnik tumačeći kako se time htjelo omogućiti da se više kandidata može javiti za mjesto bilježnika.

Hrvatska
Politika