Hrvatski sabor ponovno o povjerenju ministru zdravstva

Pred Hrvatskim saborom dinamičan je tjedan

Patrik Macek/PIXSELL

Pred Hrvatskim saborom dinamičan je tjedan u kojem će raspravljati o desetak točaka dnevnog reda među kojima i o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu izglasa nepovjerenje.

Zasjedanje počinje već u utorak raspravom o dva prijedloga o potvrdi EU uredbi, o borbi protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu i o nadležnosti, priznavanju i izvršenju odluka u bračni sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece.

Prva se donosi u cilju smanjenja dostupnosti terorističkog sadržaja na internetu i uklanjanju takvog sadržaja, a druga radi uspostavljanja jedinstvenih pravila o nadležnosti za razvod, zakonsku rastavu i poništenje braka te za sporove o roditeljskoj odgovornosti s međunarodnim elementom.

U utorak će zastupnici raspravljati i o izmjenama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu kojim se regulativa usklađuje sa pravnom stečevinom EU-a. Njima se uspostavlja sigurniji, učinkovitiji i socijalno odgovorniji sektor cestovnog prometa, osiguravaju primjereni uvjeti rada i socijalna zaštita za vozače te, s druge strane, primjereni uvjeti poslovanja i poštenog tržišnog natjecanja za cestovne prijevoznike.

U srijedu će Sabor raspravljati o konačnom tekstu prijedloga Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi kojim se unapređuje, pojednostavljuje i učinkovitije uređuje cijelo područje financiranja javnih potreba u kulturi te zatim o prijedlogu oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu.

Četvrtak je rezerviran za teme iz sektor poljoprivrede, odnosno za zakonske prijedloge o zdravlju životinja, o biljnom zdravstvu, higijeni hrane i genetski modificiranoj hrani.

Zastupnici će tjedan zaključiti glasanjem te raspravom o dva zakonska prijedloga iz sektora obrazovanja, o Agenciji za odgoj i obrazovanje te o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.