Hrvatski sabor podržao izmjene Zakona o Zakladi “Hrvatska za djecu”

Tijekom 2021. Zaklada je odobrila isplatu 691 novčane potpore u ukupnom iznosu većem od tri milijuna kuna

Emica Elveđi/PIXSELL

Saborski zastupnici podržali su konačni prijedlog o izmjenama Zakona o Zakladi “Hrvatska za djecu” i rad te Zaklade pri čemu su oporbeni upozorili na pad prihoda od donacija u 2021. godini te na slabiju vidljivost Zaklade u javnosti.

Tijekom rasprave vladajući su, pak, isticali da je Zaklada “Hrvatska za djecu” ostvarila svoju svrhu postojanja kroz osnaživanje obitelji i pomoći djeci ocjenjujući da je dovoljno prisutna na društvenim mrežama.

Naime, tijekom 2021. Zaklada je odobrila isplatu 691 novčane potpore u ukupnom iznosu većem od tri milijuna kuna.

Potpore su usmjerene na stipendije učenicima i studentima tijekom redovitog školovanja,  na projekte i programe za dobrobit djece i mladih te sufinanciranje troškova školske prehrane za djecu koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva.

Uz to, kroz projekt “Moja nova škola – autoškola” financirano je 11 sadašnjih ili bivših korisnika institucija koje skrbe o djeci bez odgovarajuće skrbi za upravljanje vozilom B kategorije te projekt “Moja maturalna večer” u kojem je sudjelovalo 15 djevojaka i deset mladića iz cijele zemlje. Također, projekt “Ja putujem” omogućio je ljetovanje za 11 obitelji s 36 djece u 2021. godini, a projekt “Upoznajmo Hrvatsku” uključivao je pet obitelji s 23 djece.