Hrvatski sabor ovaj tjedan o povjerenju Primorcu i Butkoviću

Raspravljat će se i o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu izglasa nepovjerenje

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor dnevni je red dopunio prijedlogom za iskazivanje povjerenja Marku Primorcu za obavljanje dužnosti ministra financija te Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture, za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade.

O povjerenju Primorcu i Butkoviću raspravljat će se na nadležnim saborskim odborima najvjerojatnije u četvrtak, kako bi odmah u petak bili potvrđeni glasovanjem na plenarnoj sjednici.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner izvijestio je i o promjenama u rasporedu rasprava za ovaj tjedan.

U srijedu će tako zastupnici raspravljati o prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, prijedlog su potpisala 92 zastupnika.

Nakon toga slijedit će rasprava o zaključku o obvezi osiguravanja zakonskog prava na prekid trudnoće na zahtjev u svim ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, koji je predložila zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Ona traži da Sabor obveže Ministarstvo zdravstva da u svakoj ovlaštenoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, najkasnije do kraja godine, osigura dovoljan broj liječnika koji obavljaju postupak medicinskog prekida trudnoće na zahtjev kako bi to pravo bilo dostupno neograničeno i neometano.

U četvrtak Sabor će početi rad raspravom o potvrđivanju protokola ulaska Finske i Švedske u NATO te o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu izglasa nepovjerenje, izvijestio je Reiner.