Iz sabornice

Hrvatski sabor izglasao zakon za veća prava potrošača

Zakon o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača trebao bi omogućiti potpunu i pravodobnu zaštitu potrošačkih prava i brže sudske postupke
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor jednoglasno je donio Zakon o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača koji bi trebao omogućiti potpunu i pravodobnu zaštitu potrošačkih prava i brže sudske postupke.

Zakonom se propisuju pravila parničnog postupka kojim se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja, od općih prava potrošača i prava putnika do zaštite osobnih podataka korisnika elektroničkih komunikacija, turističkih usluga i financija. Propisuju se i pretpostavke pod kojima udruge i savezi udruga za zaštitu potrošača mogu biti uvršteni na popis ovlaštenih tijela za podnošenje predstavki i tužbi.

Sabor je jednoglasno izmijenio i Zakon o Hrvatskoj komori inženjera tehnologije prometa i transporta kojim se proširuje mogućnost da se u Komoru mogu udružiti i magistri inženjeri koji su završetkom stručnog diplomskog studija prometa stekli 300 ECTS bodova. Uz to, učlanjenje u Komoru neće predstavljati obvezu, već pravo.

Zastupnici su također izglasali izmjene Zakona o protuminskom djelovanju koje bi trebale unaprijediti i ubrzati provođenje poslova razminiranja i kontrolu kvalitete.

Sabor je prihvatio i nekoliko izvješća među kojima izvješća o radu za 2021. pravobraniteljice za djecu i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova , godišnje izvješće o provedbi Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. godine, za 2021. godinu. Prihvatio je i izvješća o provedi plana protuminskog djelovanja za 2022. te o izvršenju državnog proračuna kao i o stanju robnih zaliha za 2021.

Potporu Sabora nije dobio prijedlog klubova zastupnika SDP-a i Možemo da se izmijeni Zakona o kreditnim institucijama da se dugovi ne smiju prodavati bez da dužnici budu obaviješteni o tome kome i kada se prodaju. Nije prošao ni prijedlog dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji Kluba IDS-a kojim je tražio da se komunalnim redarima omogući zaustavljanje bespravne gradnje izvan građevinskog područja do dolaska građevinske inspekcije.

Hrvatska
Politika