Hrvatska uvodi platformu za elektroničko potpisivanje i ovjeru dokumenata

Predstavljena je platforma za e/m-Potpis i e/m-Pečat
Zagreb: Predstavljen projekt  Uspostava platforme s elektroni?kim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pecat Patrik Macek/PIXSELL

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je platformu za e/m-Potpis i e/m-Pečat koji su namijenjeni tijelima državne i javne uprave, a koji bi trebali komunikaciju državnih službenika i građana pojednostaviti, osigurati i ubrzati.

Iz Ureda navode da je platforma za e/m-Potpise i e/m-Pečate jedinstveno rješenje koje će omogućiti tijelima državne i javne uprave elektroničko potpisivanje i ovjeru dokumenata, a povećat će efikasnost poslovanja i smanjiti troškove dostave dokumenata. Projekt je financiran iz Kohezijskog fonda EU, a njegova ukupna vrijednost je preko 22 milijuna kuna.

– Ova platforma pruža gotovo rješenje za sva tijela kojima za razvoj elektroničkih usluga za  građane treba elektronički potpis i elektronički pečat. Upravo ova platforma će omogućiti digitalizaciju, transformaciju postupaka u elektroničku uslugu, a koja se danas provode u papirnatom obliku ili dolaskom na šalter, navodi se u priopćenju.

Državni tajnik Ureda Bernard Gršić navodi da platforma potiče razvoj usluga koje građani mogu obavljati bez ograničenja radnog vremena, a koja im pruža i sigurnost za korištenje usluga iz vlastitog doma ili s mobilnih uređaja, dok glavni direktor AKD-a Jure Serić ističe da je uvjeren kako će uspješna implementacija ovog projekta značajno doprinijeti daljnjoj digitalizaciji društva i ubrzavanju tog procesa, na korist svih građana.

Hrvatska
Ostalo