Hrvatska posljednja tri tjedna bilježi pad novozaraženih

Nacionalni stožer civilne zaštite iznio je najnovije informacije po pitanju kretanja korone u zemlji

Emica Elveđi/PIXSELL

Vezano za aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako se u odnosu na posljednja tri tjedna bilježi pad novozaraženih od 16 posto. Incidencija je 417,5 – ali ona i dalje varira po županijama pa je tako najveća u Međimurskoj te najmanja u Dubrovačko-neretvanskoj.

– Po stopi smrtnosti trenutno smo na 19. mjestu zemalja Europske unije, a što se tiče 14 dnevne incidencije smo na 15. mjestu u Europi, dok veću imaju Luksemburg, Cipar, Portugal, Estonija, Latvija, Švedska, Danska, Slovačka, Nizozemska, Slovenija, Češka i Litva, izvijestio je Capak.

Također, udio pozitivnih testova u ukupno testiranim je 23 posto, a u Europi su lošiji Bugarska, Poljska, Litva, Rumunjska i Slovenija.

– Do sinoć smo cijepili 13 798 osoba: u zdravstvu 3 758, u domovima 9 290, žurne službe u Sisačko-moslavačkoj županiji 307 osoba i 443 civila u toj županiji. S jučerašnjim datumom ukupno je u Sisku procijepljeno 1 040 osoba.

Beroš: Smrt 82-godišnjakinje iz Čakovca nije povezana s cijepljenjem

Ministar Vili Beroš izvijestio je današnjoj sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite o detaljima smrti 82-godišnjakinje, inače korisnice usluga Doma za starije u Čakovcu, a koja je preminula dan nakon što je primila cjepivo.

– Nakon cijepljenja, gospođa je kontrolirana i bila je urednog stanja. Sljedeći dan ujutro, epidemiolog je putem glavne sestre provjerio stanje koje je, također bilo uredno, da bi u poslijepodnevnim satima došlo do pogoršanja po kardijalnom tipu. Pozvana je hitna medicinska pomoć, međutim egzitus se dogodio sat kasnije u prostorijama Doma za starije, rekao je Beroš.

Posmrtno je uzet i bris na COVID-19 koji je bio negativan, dok nalaz ukazuje da je bolesnica preminula od zatajenja rada srca koje je uzrokovana hipertrofijom i teškim aterosklerotskim promjenama krvnih žila.

– Bolesnica je inače bila kronični bolesnik, bolovala je od astme, disfagije, imala je spazam grkljana, anginu pektoris, organski uvjetovane psihičke promjene te urinarni infekt.

Povjerenstvo u Ministarstvu zdravstva nije pronašlo naznaka da je uzrok smrti povezan s cijepljenjem, nadodao je Beroš.

– Ako se cijepe naši najugroženiji što će ponekad značiti bolesnici s visokim komorbiditetom, uvijek postoji mogućnost da netko premine, a da nema veze s cijepljenjem, poručio je Beroš, kao i činjenicu da je slučaj prijavljen Halmedu kao potencijalno sumnjiva nuspojava.