Hrvatska odlučila reći ne psima na lancima

Najavljene su izmjene Zakona o zaštiti životinja

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će sljedeće godine početi s pripremama zakonskih izmjena s ciljem zabrane držanja pasa na lancu, što u anketama podržava više od 80 posto hrvatskih građana, priopćila je Udruga Prijatelji životinja.

Udruge za zaštitu životinja pokrenule su veljači nacionalnu kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu” s ciljem potpune zakonske zabrane držanja pasa stalno vezanih. Dosad je prikupljeno više od 58 tisuća potpisa, a podršku kampanji dale su mnoge institucije te lokalne i regionalne zajednice.

Na javnoj raspravi u listopadu, koja se odnosila na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu, ostavljeno je više od 600 komentara građana u smjeru nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja zbog zabrane držanja pasa na lancu. Komentari su se odnosili i na izmjenu drugih odredbi poput zabrane iskorištavanje svih životinja u cirkusima, zabrane držanja tigrova i drugih divljih zvjeri u privatnom zatočeništvu te regulacije držanja egzotičnih životinja.

Kao odgovor na komentare, Ministarstvo poljoprivrede navelo je da nije moguće uvrstiti izmjenu Zakona o zaštiti životinja u Plan zakonodavnih aktivnosti za 2022. godini, ali iduće godine planira “osnovati povjerenstvo koje će započeti s radom, a u prvom redu s prikupljanjem dokumentacije i izradom analiza nastavno na dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja”.

Udruge najavljuju nastavak kampanje kako bi što prije došlo do pozitivnih zakonskih odredbi u cilju zabrane ove vrste zlostavljanja životinja.