Hrvatska iz krize može izaći s manjim državnim aparatom

Vezano za reformu javne uprave kroz smanjenje broja županija i općina, ministar Ivan Malenica je kazao kako bi se mogao smanjili broj lokalnih samouprava, ali da ih prvo treba svrstati u kategorije i odrediti tko može obavljati određene poslove, a tko ne
Zagreb: Sjednica Vlade održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Josip Regović/PIXSELL

Ministar uprave Ivan Malenica ocijenio je kako Hrvatska nakon ove krize zbog koronavirusa može izaći s manjim državnim aparatom, ističući da u Vladi razmišljaju o uštedama u javnoj upravi i nekim resorima namaknuti novac za pomoć gospodarstvu.

– Vlada je kroz prvi i drugi paket gospodarskih mjera, koje idu prema poduzetnicima i gospodarstvu, pokazala da se određenim uštedama u javnoj upravi i određenim resorima mogu postići određene uštede koje će se usmjeriti prema gospodarstvu, naglasio je Malenica.

Vezano za reformu javne uprave kroz smanjenje broja županija i općina, Malenica je kazao kako bi se mogao smanjili broj lokalnih samouprava, ali da ih prvo treba svrstati u kategorije i odrediti tko može obavljati određene poslove, a tko ne.

– Imate općine s nekoliko stotina stanovnika i one s nekoliko tisuća, naravno da nemaju jednake kapacitete za obavljanje svih poslova koji su u djelokrugu općina. Ako bi krenuli u nekakvu reformu morate imati brojčane pokazatelje. Mi ih pripremamo, da bi krenuli u razmišljanje o broju općina morate imati podlogu, istaknuo je.

Ministar se složio kako je jedan od važnijih kriterija fiskalni kapacitet općina, ali je jednako bitan i administrativni kapacitet, odnosno je li sposoban obavljati sve poslove koji su mu povjereni.

Hrvatska
Ostalo