Hrvatska ipak neće dostići 50 posto cijepljenih do kraja lipnja

Ministar Beroš ponovno je apelirao na građane da se cijepe radi zaštite od covida i omogućavanja turističke sezone

Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj je dosad cijepljeno 43 posto odraslih osoba, pa do kraja lipnja neće se doseći planirana 50 postotna procijepljenost, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš i ponovno apelirao na građane da se cijepe radi zaštite od covida i omogućavanja turističke sezone.

– Europski prosjek procijepljenosti je 55 posto, no mi možemo i moramo više, izjavio je Beroš nakon užeg kabineta Vlade.

Upozorio je da se pojavljuju nove varijante koronavirusa, poput lambda varijante u Južnoj Americi, koja je zaraznija i mogla bi dovesti do četvrtog vala epidemije. Cjepivo štiti i od tih novih sojeva, a cijepljenje se nastavlja dok se ne dostigne procijepljenost od 75, odnosno 80 posto, istaknuo je.

Građane koji odgađaju cijepljenje do jeseni upozorio je da griješe jer se neće zaštititi na vrijeme, niti će spriječiti pojavu četvrtog vala. Istaknuo je i da su sve priče oko štetnosti cjepiva promašene.

Komentirao je i situaciju da neki ljudi dobiju covid i nakon cijepljenja pojasnivši da su mogući blaži oblici bolesti i nakon cijepljena, no cijepljenje osobe su zaštićene od težih oblika bolesti, hospitalizacije, respiratora i smrtnog ishoda.