Hrvatska ima dovoljnu količinu cjepiva za cijelu populaciju

Bliži se registracija prvog cjepiva

Igor Kralj/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak izjavio je kako je izgledna brza registracija prvog cjepiva protiv koronavirusa te da će Hrvatska moći cijepiti čitavu svoju populaciju.

– Zadnjih dana kroz medije se intenzivno komunicira da je blizu registracija prvog cjepiva, a sad je prilično izgledno da će to biti Pfizerovo cjepivo, koje su Ministarstvo zdravstva i Vlada naručili preko zajedničke nabave EU u količini od milijun doza, rekao je Capak.

Ubrzo se, po njegovim riječima, očekuje i registracija AstraZenece, odnosno oksfordskog cjepiva, koje smo naručili u količini od 2,7 milijuna doza, a blizu registracije još su dvije tvrtke – Moderna od koje su naručili milijun doza i Johnson&Johnson od kojeg su naručili 900.000 doza.

– Imamo dovoljnu količinu cjepiva za svu populaciju Hrvatske, rekao je Capak napomenuvši da najvjerojatnije cjepivo u prvom navratu neće biti registrirano za osobe mlađe od 18 godina.

No, s obzirom da cjepivo u Hrvatsku neće stići odjednom već će biti dopremano u tranšama, Capak kaže da su napravili prioritete. Prve su na redu najugroženije i najizloženije skupine – zdravstveni djelatnici te korisnici i djelatnici domova za starije osobe.