Hrvatska četvrta po broju osvojenih medalja na Europskim igrama mladih parasportaša

Hrvatski parasportaši osvojili su čak 16 medalja
marija badrov borna zohil Luka Stanzl/PIXSELL

Mladi hrvatski parasportaši osvojili su čak 16 medalja na šestim Europskim igrama mladih (EYPG) koje su se od 30. lipnja do 3. srpnja održale u finskom Pajulahtiju i Helsinkiju.

Na Europskim igrama mladih parasportaša nastupilo je više od 550 natjecatelja iz 27 zemalja, od 13 do 23 godine koji su se nadmetali u osam sportova među kojima i 14 mladih hrvatskih sportaša s invaliditetom.

Mladi hrvatski parasportaši osvojili su 10 zlata, srebro i pet bronci zauzevši sjajno četvrto mjesto na ljestvici osvajača medalja.

– Ovo je izuzetan uspjeh naših mladih sportaša. Zaista su nas predstavili u sjajnom svjetlu. Sa 16 osvojenih medalja pri čemu 10 zlata naša se reprezentacija plasirala na četvrto mjesto u Europi, što je izvanredan uspjeh. Ponosni smo na sve njih, kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

Jedna od junakinja Igara bila je 15-godišnja hrvatska plivačica Emma Mečić koji je osvojila čak četiri zlatne medalje. Mečić je na Makelanrinne bazenu u Helsinkiju pobijedila na 100 i 400 slobodno, 100 leđno i 200 metara mješovito. Na 100 metara slobodno dvaput je obarala hrvatski seniorski rekord, prvo je u kvalifikacijama plivala 1:07.40, a u finalu 1:06.90.

Sjajna je bila i Marija Badrov s četiri medalje. U disciplini 100 leptir bila je jedina natjecateljica pa je tako osvojila zlatnu medalju, osvojila je i srebro na 50 slobodno te bronce na 100 slobodno i 100 leđno.

Stolnotenisač Borna Zohil osvojio je dva zlata, pobijedio je u pojedinačnoj konkurenciji te ekipno sa Španjolcem Alejandrom Diaz Tiradom. Zlatne medalje osvojili su i judaši Jelena Brešković (J2-57) i Jasmin Ćatić (J2-60) te atletičar Massimo Iveta u bacanju koplja.

Miriam Salopek bila je brončana u skoku u dalj, baš kao i boćar Pavao Ružić u pojedinačnoj konkurenciji te stolnotenisač Nino Baša.

Hrvatska
Sport